News

Judecătorii i-au interzis lui Rudel Obreja să plece în Turcia, deși suferea de cancer și avea ”o tumoră mai mare decât pancreasul”

Rudel Obreja a fost împiedicat de judecători să ajungă la un consult de specialitate în Turcia, în toamna anului trecut, deși avea cancer într-o fază avansată.
15.03.2023 | 17:33
Judecatorii iau interzis lui Rudel Obreja sa plece in Turcia desi suferea de cancer si avea o tumora mai mare decat pancreasul
Rudel Obreja a aflat că suferă de cancer abia după ce a ajuns la închisoare. Anterior, el nu acuzase probleme de sănătate / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Dincolo de instituții, sunt întotdeauna oameni, iar în fața justiției, fiecare cauză contează. Acestea sunt ideile de bază ale campaniei ”Justiție pentru oameni”, prin care Guvernul României încearcă să prezinte fața umană a sistemului judiciar. Condamnatul Rudel Obreja, bolnav de cancer în stadiul terminal a fost unul dintre cei care au experimentat în mod direct ”umanitatea” justiției.

Rudel Obreja suferea de cancer pancreatic, gradul IV, cu multiple metastaze

Rudel Obreja a murit pe 12 martie 2023, din cauza unui cancer pancreatic în stare avansată, cu o evoluție extrem de rapidă și agresivă. Condamnat definitiv în aprilie 2022, lui Obreja i s-a făcut rău o lună mai târziu, în închisoare, însă în primă fază i s-a prescris tratament gastroenterologic.

ADVERTISEMENT

Abia pe data de 22 iunie 2022, Obreja a aflat că suferă de cancer pancreatic gradul IV cu multiple metastaze, o stare a afecțiunii în care speranța de viață este undeva la sub 5%. Până să înceapă lupta pentru viață, el a trebuit să câștige războiul cu autoritățile. Mai întâi a trebuit să le convingă să-l lase în libertate, apoi să-i prelungească suspendarea. Într-un final, să-l lase să plece din țară, pentru a se putea trata în străinătate.

După trei luni de tratament al cancerului în România, tumora s-a extins

FANATIK a aflat că judecătorii de la Curtea de Apel București au refuzat să-l lase pe Rudel Obreja să plece în Turcia, deși avea programare la o clinică oncologică pe data de 31 octombrie 2022. Decizia a fost luată pe data de 20 octombrie 2022, după o ședință la care a fost prezent și Rudel Obreja, care la final i-a implorat pe magistrați să-l lase să plece din țară.

FANATIK SUPERLIGA

ADVERTISEMENT

Singura concesie pe care i-au făcut-o aceștia a fost să-i prelungească ”permisia” de la trei luni la un an, pentru a se putea trata, desființând decizia de fond.

La acel moment, Rudel Obreja se afla într-o stare extrem de gravă, după ce tratamentul din România nu doar că nu-și făcea efectul ci îi agrava și mai mult situația.

ADVERTISEMENT

Ce au spus avocații lui Rudel Obreja despre starea fostului pugilist

”Iniţial, tratamentul presupunea patru cure de citostatice şi o operaţie, în prezent s-a constatat că tumora s-a extins, fiind identificate şi alte 30 de leziuni hepatice, astfel că intervenţia chirurgicală este exclusă în acest moment.

Medicii au solicitat consimţământul contestatorului cu privire la iniţierea unei a doua linii de citostatice, în cursul acestei zile fiind programat pentru a şasea şedinţă de citostatice. Învederează că la sfârşitul referatului medical emis de Institutul Oncologic Bucureşti se menţionează că aceste cure vor dura până la micşorarea tumorii sau până la o toxicitate inacceptabilă.

ADVERTISEMENT

Precizează că se face menţiunea toxicitate inacceptabilă şi că s-a solicitat consimţământul contestatorului, deoarece este posibil ca organismul acestuia să nu mai poată suporta perfuziile care sunt cu substanţe chimice şi nu cu vitamine, aceasta fiind exprimarea medicului oncolog când i s-a explicat procedura medicală implementată. (…)

ADVERTISEMENT

După administrarea tratamentului specific în perioada întreruperii anterioare a executării pedepsei s-a constatat că tumora s-a extins, fiind identificate şi alte 30 de leziuni hepatice, prezenţa tumorei maligne leziune depăşind pancreasul”, se arată în cererea depusă în instanță de Rudel Obreja, consultată de FANATIK.

Medicii români nu mai știau ce să-i facă lui Obreja

Avocații lui Obreja au depus la dosar și opiniile a trei medici oncologi care au menționat că ”nu au un tratament care să poată fi administrat în prezent, nu au o schemă de tratament pe care să o aibă în vedere”. Obiectivul principal al medicilior, în ceea ce-l privește pe Rudel Obreja, era de micșorare a tumorii, pentru a se putea interveni chirurgical. Practic, în starea în care ajunsese, Obreja nu mai era operabil, pentru că riscul ca acesta să nu reziste unei intervenții erau foarte mari.

Rudel Obreja a depus și rezultatul unei expertize medico-legale întocmit de INML, care a scos la iveală următoarele diagnostice:

  • Neoplasm de pancreas corporeal – caudal biopsiat, cu multiple metastaze hepatice diagnosticate imagistic în curs de tratament chimioterapic
  • Caşexie neoplazică, status post splanhnicectomie stângă toracoscopică pentru sindrom hiperalgic, hipertensiune arterială grad III risc înalt
  • Regurgitare mitrală uşoară organică
  • Litiază biliară
  • Discopatie verterbrală toraco lombară
  • Scolioză dextroconcavă uşoară coloana toraco lombară
  • Nodul tiroidian în observaţie etiologică
  • Tulburare mixtă anxios-depresivă

”Înscrisurile ataşate contestaţiei confirmă faptul că posibilitatea vindecării contestatorului în România este limitată, singura sa şansă la viaţă putându-se regăsi la o clinică din străinătate unde ar putea primi, eventual, un tratament mai eficient”, au arătat avocații lui Rudel Obreja.

Rudel Obreja, către judecători: ”Sunt dependent de soția mea. Nu o să fug”

Fostul șef al Federației Române de Box a avut ultimul cuvânt și a arătat că decizia instanței reprezintă, pentru el, o chestiune de viță și de moarte, și că în România nu mai poate fi tratat. ”Sunt dependent de soția mea și de tratamentele pe care le urmez. De asemenea, nu pot să stau singur, cu atât mai puțin să fug. Vă asigur că dacă mă voi însănătoși, voi executa restul pedepsei”, le-a spus Obreja judecătorilor.

Magistrații de la Curtea de Apel nu au vrut să-și asume plecarea din țară a lui Rudel Obreja, pasând această responsabilitate Tribunalului București. În decizie, ei au arătat că dacă Obreja vrea să plece în Turcia, el trebuie să se adreseze instanței cu o cerere specială în acest sens. În motivare, aceștia au scris că există o anumită procedură internațională pentru persoanele condamnate care vor să călătorească în alte state, iar condițiile nu pot fi stabilite decât de instanța care a fixat prima limitele teritoriale în cazul suspendării executării pedepsei cu închisoarea (în speță, Tribunalul București).

Concluzia judecătorilor: ”Deplasarea nu este necesară”

Pe de altă parte, aceiași judecători au considerat că argumentele prezentate de Obreja nu sunt suficiente pentru ca acesta să fie lăsat să meargă în Turcia, la data la care avea programare. Cum operația era scoasă din discuție, deplasarea nu mai era necesară, după părerea judecătorilor.

”Pe de altă parte, Curtea observă că deplasarea nu este necesară la acest moment pentru realizarea unei intervenţii chirurgicale sau pentru a se efectua un tratament în străinătate pe o durată determinată de timp şi cu frecvenţă care să fi fost stabilite deja de către medici de specialitate, ci doar pentru a se realiza nişte consulturi de specialitate, în urma cărora să se contureze terapiile recomandate de medici. (…)

Pe cale de consecinţă, Curtea va respinge ca inadmisibilă cererea persoanei condamnate Obreja Rudel formulată în faza procesuală a contestaţiei de încuviinţare a părăsirii teritoriului României pentru a efectua o deplasare în Turcia la data de 31.10.2022”, se arată în motivare.

Pentru a avea acces la tratament în străinătate, Rudel Obreja a trebuit să se întoarcă la Tribunalul București și să solicite acest lucru, în mod punctual. Aici, judecătorul i-a permis să meargă în Turcia abia după ce a primit un nou raport INML, în care scria negru pe alb că nu poate fi tratat în România. Astfel, Obreja a ajuns la clinica din Turcia cu o lună întârziere, adică pe 28 noiembrie 2022.

Tags:

CLIPUL ZILEI LA FANATIK SUPERLIGA