Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în luna octombrie, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, după accidentul din stațiunea 2 mai, din august 2023, în urma căruia au decedat doi tineri.
Pe 15 noiembrie, Judecătoria Mangalia a amânat judecarea procesului și a dat un nou termen, pe 6 decembrie. Într-un alt dosar, Vlad Pascu este acuzat de trafic și deținere de droguri în vederea consumului propriu, în timp ce tatăl său, Mihail Pascu, este acuzat de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Numele lui Mihail Pascu apare într-un alt dosar, înregistrat pe 27 februarie 2024 la Judecătoria Sectorului 4, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Tatăl lui Vlad Pascu a fost dat în judecată de o persoană fizică, G.N., care a împrumutat 5.450 dolari de la Pascu în 22 noiembrie 1999, garantând împrumutul la notariat cu un apartament aflat în sectorul 4.
G.N. a cerut instanței să constate că a intervenit prescripția asupra dreptului material al lui Pascu cu privire la realizarea creanței sale ce a decurs din împrumutul cu garanție imobiliară. La termenul din 10 iunie, apărătorul lui G.N. a comunicat instanței că Mihail Pascu și-ar fi schimbat locuinţa, urmând ca instanţa să caute în baza de date pentru a afla detalii legate de noul domiciliu al acestuia.
La termenul din 2 septembrie, apărătorul reclamantului a solicitat a se aprecia cu privire la procedura de citare cu pârâtul având în vedere relațiile depuse la dosar cu privire la domiciliul acestuia. A arătat că, din punctul său de vedere, apreciază necesar citarea acestuia la ultimul domiciliu, respectiv domiciliul indicat activ în februarie 2023 din București.
Instanţa a adus la cunoştinţa apărătorului reclamantului că adresa menționată este din anul 2003, iar ultima adresă la care figurează pârâtul este cea din str. Tipografilor din anul 2008, astfel încât apreciază că procedura de citare cu pârâtul este legal îndeplinită. Pe 14 octombrie, instanţa a reţinut că, deşi aparent citat la o altă adresă decât aceea care figurează în baza de date DEPABD, pârâtul Pascu Mihail are cunoştinţă de proces, dovada în acest sens fiind cererea de acces la dosarul electronic, formulată de către acesta, şi cererea formulată între termene, la data de 26.09.2024.
De asemenea, comunicarea tuturor actelor de procedură se va face la adresa ce figurează la dosar. La ultimul termen, cel din 30 octombrie, instanța a menționat, cu titlu preliminar, că se cuvine a fi stabilită legea aplicabilă în timp sub aspectul prescripției dreptului material la acțiune a reclamantului, prin raportare la momentul la care a început să curgă termenul de prescripție în prezenta cauză.
Astfel, potrivit articolului 201 din Legea nr. 71/2011, prescripţiile începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a Codului civil sunt şi rămân supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit. Având în vedere că termenul de prescripție a început să curgă la data scadenței, 22.12.1999, instanța reține aplicabilitatea dispozițiilor Decretului-lege nr. 167/1958 privitor la prescripția extinctivă, aplicabil în acel moment.
În drept, în acord cu dispozițiile acestui decret, dreptul la acţiune, avînd un obiect patrimonial, se stinge prin prescripţie, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit în lege. Odată cu stingerea dreptului la acţiune privind un drept principal se stinge şi dreptul la acţiune privind drepturile accesorii. În ceea ce privește durata termenului de prescripție, art. 3 alin. (1) din același act normativ dispune că acesta este de 3 ani, raportul juridic supus analizei în cauza civilă pendinte neîncadrându-se în situațiile de excepție prevăzute de actul normativ.
Raportat la considerentele anterior expuse, instanța a reținut că termenul de prescripție ce a început să curgă în data de 22.12.1999, s-a împlinit în data de 22.12.2002, dreptul material la acțiune al pârâtului cu privire la realizarea creanței sale ce decurge din contractul de împrumut cu garanție imobiliară autentificat sub nr. 3800/22.11.1999 de notariat fiind prescris, se mai arată în dosarul consultat de FANATIK.
În concluzie, instanța a comunicat că va admite cererea de chemare în judecată promovată de către reclamant în contradictoriu cu pârâtul Mihail Pascu și va constata prescris dreptul material la acțiune al pârâtului cu privire la realizarea creanței sale ce decurge din contractul de împrumut cu garanție imobiliară. Decizia a fost luată pe 30 octombrie, iar Mihail Pascu are termen să formuleze apel în 30 de zile de la comunicare.