News

Județele din România unde se află cele mai multe adăposturi de protecție civilă. În anumite zone există doar 3 sau 5 spații

În anumite județe din România există doar trei sau cinci adăposturi de protecție civilă. Ce arată raportul Curții de Conturi
04.04.2025 | 00:35
Judetele din Romania unde se afla cele mai multe adaposturi de protectie civila In anumite zone exista doar 3 sau 5 spatii
Județele din România unde se află cele mai multe adăposturi de protecție civilă. colaj Fanatik/ Foto News.ro/ Monitorul Cluj
ADVERTISEMENT

Datele Curții de Conturi privind numărul de adăposturi de protecție civilă din România stârnesc îngrijorare, având în vedere că doar 3% din populația țării ar avea loc în aceste spații, în cazul unui război ori dezastru natural. Unde se află cele mai multe adăposturi?

Zonele din România unde există cele mai multe adăposturi de protecție civilă

Potrivit unei hărți prezentate de News.ro, din raportul Curții de Conturi reiese că în Capitală și județul Ilfov există cele mai multe spații destinate protecției civililor. Vorbim de 588 de adăposturi, însă doar unul din trei este funcțional.

ADVERTISEMENT

Pe următoarele locuri sunt județele Dolj (213), Galați (185), Prahova (183), Constanța (114) și Bihor (96). Există însă și zone unde situația este cu totul diferită, având în vedere că sunt doar câte trei, cinci, șase sau opt adăposturi de protecție civilă.

Printre acestea se numără județele Vrancea și Giurgiu, fiecare cu 3 adăposturi, dar și Buzău (5), Tulcea (6), Caraș-Severin (8). Cel mai rău la acest capitol stă județul Neamț, aici fiind un singur adăpost.

ADVERTISEMENT

În raportul publicat de Curtea de Conturi sunt menționate județele din România unde autoritățile locale au făcut investiții pentru a reabilita aceste spații. De exemplu, în Galați au fost refăcute 28 de adăposturi și puncte de comandă.

Județele din România unde se află cele mai multe adăposturi de protecție civilă
Județele din România unde se află cele mai multe adăposturi de protecție civilă. Foto news.ro

Un adăpost din Cluj Napoca, transformat în sală de fitness

Aceeași măsură a fost aplicată și în cazul a 21 de adăposturi din Constanța. Alte 20 de spații au fost renovate în Prahova. O situație aparte a fost raportată în municipiul Cluj Napoca. Aici există spații care au o dublă utilitate socio-economică.

ADVERTISEMENT

De pildă, adăpostul care se află în administrarea Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj Napoca este utilizat inclusiv ca zonă de recreere pentru profesori și studenți. Mai exact, spațiul a fost amenajat ca sală de fitness. Un alt spațiu, al unui operator economic din Cluj, este folosit ca poligon de tragere.

ADVERTISEMENT

Situații similare sunt și la Craiova, unde adăpostul Facultății de Drept este folosit ca spațiu pentru diferite activități educative. Totodată, într-un mall din Craiova există șapte adăposturi cu o capacitate de până la 100 de oameni pe adăpost.

La polul opus se află adăposturile unde au fost constatate probleme grave, precum lipsa garniturilor de etanşeizare a uşilor de acces, instalaţii electrice dezafectate, etc. Potrivit sursei citate, unul dintre acestea se află la sediul Ministerului Transporturilor.

Tags: