News

Județele în care masca a devenit obligatorie în spațiile deschise aglomerate! Argeș, Brașov și Teleorman, printre ele

29.07.2020 | 17:48
Judetele in care masca a devenit obligatorie in spatiile deschise aglomerate Arges Brasov si Teleorman printre ele
ADVERTISEMENT

Ca urmare a  numărului tot mai mare de infectări cu noul coronavirus și a situației îngrijorătoare din spitale, majoritatea la capacitate maximă, autoritățile au decis ca masca de protecție să devină obligatorie inclusiv în spațiile deschise în care se produc aglomerații.

Vorbim aici despre târguri, piețe agro-alimentare, ștranduri, piscine, gări, autogări, dar și stații de transport în comun. Sunt exceptați doar soții și copiii de până în 5 ani însoțiți de adulți (părinți sau bunici).

ADVERTISEMENT

Chiar dacă măsura intră în vigoare de la 1 august, unele județele ale țării au furat startul, din cauza creșterii alarmante a infectărilor cu COVID-19. De asemenea, terasele și sălile de jocuri de noroc se închid după ora 23:00, iar cei care nu respectă regulile riscă amenzi usturătoare.

În cinci județe a fost introdusă deja obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise aglomerate

Concret, în județele Argeș, Brașov, Vâlcea, Dâmbovița și Teleorman, masca devine obligatorie pe tot parcursul zilei, inclusiv în spațiile deschise aglomerate. În plus, comercianții din piețe, târguri și oboare sunt nevoiți de acum să poarte mănuși de protecție și să păstreze distanța față de clienți.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în Argeș, unde numărul de îmbolnăviri s-a dublat în ultimele două săptămâni, toate evenimentele private trebuie să se desfășoare până la ora 22:00 în timpul săptămânii și până la 23:00 în weekend. Dacă nu se conformează noilor reguli, organizatorii sunt pasibili de amenzi.

Orice operator economic care nu respectă legislația în vigoare va fi amendat și va avea activitatea închisă pentru 14 zile. Suntem pe un trend crescător în Argeș, dar am speranța că de acum încolo lucrurile se vor îmbunătăți. Nu considerăm în acest moment că izolarea și carantina sunt soluții eficiente, de aceea am venit cu propuneri adaptate”, a explicat prefectul Emanuel Soare.

ADVERTISEMENT

Iașul reintroduce restricțiile din timpul stării de urgență. Masca devine obligatorie în spațiile deschise

Puternic afectat de răspândirea noului coronavirus, Iașul a reintrodus deja o bună parte din restricțiile perioadei stării de urgență, printre care și purtarea măștii în spațiile deschise aglomerate. Practic, singura măsură care nu intră în calcul este obligativitatea declarației pe proprie răspundere de fiecare dată când locuitorii părăsesc domiciliul.

Acele măsuri de distanțare și purtarea măștilor și distanța în piețe din starea de urgență le-am reluat de astăzi. Poliţia Locală a fost invitată să încerce să fie un pic mai activă, inclusiv în zonele de cluburi, distracţie.

ADVERTISEMENT

Am mers pe aceleaşi măsuri din starea de urgenţă pentru că de fapt ne aflăm într-o situaţie mai grea decât în starea de urgenţă în ultima perioadă, vrem să fim cât se poate de preventivi, poate reuşim să începem şcoala în septembrie şi în octombrie anul universitar.

Nu încercăm să stricăm viața nimănui. Nu vreau să ajungem la carantinare, pentru că o carantinare a municipiului Iaşi, care e miezul Moldovei, ar fi extraordinar de dificilă pentru toată regiunea”, a explicat primarul Mihai Chirica.

ADVERTISEMENT