Life

Județul care a dispărut de pe harta României. Avea o istorie bogată și o populație însemnată

Județul care cândva se afla în România. A dispărut de pe hartă, însă istoria sa este una bogată și avea o populație numeroasă.
26.05.2024 | 14:49
Judetul care a disparut de pe harta Romaniei Avea o istorie bogata si o populatie insemnata
Județul care a dispărut de pe harta României. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Județul care cândva a aparținut țării noastre este în continuare vizitat de mii de români. Puțini știu, însă, istoria locului și secretele pe care le ascunde. Avea o populație foarte numeroasă.

Județul cunoscut care cândva se afla în România

Cap Kaliakra este, la momentul actual, unul dintre cele mai frumoase locuri din Bulgaria. Românii merg în număr mare să-l viziteze, dar mulți nu știu că, în trecut, acest teritoriu aparținea României.

ADVERTISEMENT

Județul Caliacra a fost o unitate administrativă de ordinul întâi din Regatul României și se află în regiunea istorică Dobrogea, reședința fiind poziționată la Bazargic. Locul se afla în partea de sud-est, în zona cunoscută sub numele de Cadrilater.

La nord, județul se învecina cu Constanța, la nord-vest cu județul Durostor, la sud cu Bulgaria, iar la est era mărginit de Marea Neagră. Acum, aparține Bulgariei și formează Regiunea Dobrici, în timp ce câteva sate din sud țin de Varna.

ADVERTISEMENT

Denumirea Kali Akra vine din greacă și se traduce drept „Buna adăpostire”. Până în 1940, la poalele locului se adăposteau ultimele foci endemice Monachus monachus albiventer.

În prezent, din județul Caliacra, în dreapta drumului principal se mai vede Stațiunea de biologie marină a Institutului Bio-Oceanografic din Constanța, întemeiată de Grigore Antipa.

ADVERTISEMENT

Locul are o istorie bogată

Locul a fost inițial întărit de Tirizi, un popor getic. Cetatea a fost, pe rând, romană, bizantină, bulgară, din nou bizantină și capitală a despotatului Dobrogei. Până în 1444, când au și cucerit-o, turcii au incendiat-o de mai multe ori.

ADVERTISEMENT

În 1913, după ce România a luptat împotriva Bulgariei în cel de-al Doilea Război Balcanic, partea Cadrilaterului la nord de linia Turtucaia–Balcic a fost anexată țării noastre. Tot atunci, este înființat județul Dobrici, cu reședința în orașul cu același nume.

În anul următor, pe 1 aprilie, numele județului a fost schimbat în Caliacra și a rămas pe teritoriul României până în 1940, când prin Tratatul de la Craiova din 7 septembrie este restituit Bulgariei. În 1930, populația județului era numeroasă, de 166.911 de locuitori, conform wikipedia.org. 

Tags: