News

Județul care impune restricții la cumpărăturile de sărbători. Limitarea accesului în magazine și renunțarea la coșurile de mână

05.12.2020 | 16:40
Judetul care impune restrictii la cumparaturile de sarbatori Limitarea accesului in magazine si renuntarea la cosurile de mana
ADVERTISEMENT

Autoritățile din județul Argeș au impus o serie de restricții menite să limiteze aglomerația în magazine în preajma sărbătorilor de iarnă. Astfel, va fi  permis accesul în magazine  al unui număr limitat de persoane care nu vor putea folosi coșurile de mână, informează Antena 3.

Limita persoanelor care vor avea acces concomitent în magazine variază în funcția de suprafața acestora.

ADVERTISEMENT

Restricțiile adoptate de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş intră în vigoare de luni în întregul județ și vor fi valabile timp de 14 zile.

Primul județ care scoate coșurile de mână din magazine

Se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor de tip discount și de proximitate, în supermarketuri și hypermarketuri astfel încât să se asigure, în medie, 8 mp/persoană, prin raportare la maximum 30% din suprafața liberă a spațiului comercial (adică suprafață utilizabilă de către clienți și neacoperită de rafturi, vitrine sau alte elemente de mobilier), precum și o distanță minimă de 2 metri între persoane în zona caselor de marcat”, se spune în decizia CJSU Argeș.

ADVERTISEMENT

În supermarketurile unde sunt disponibile cărucioare sau coșuri de cumpărături pe roți se va renunța la folosirea coșurilor de mână.

În același timp, numărul cărucioarelor/coșurilor cu roți disponibile clienților va fi limitat, astfel încât să se asigure, în medie, 8 mp/persoană prin raportare la maximum 30% din suprafața liberă a spațiului comercial și o distanță minimă de 2 metri între persoane în zona caselor de marcat”, se arată în documentul citat.

ADVERTISEMENT

Măsurile decise vin în contextul în care județul Argeș este printre cele opt județe plus municipiul București care au rată cumulată a infecțiilor cu coronavirus în ultimele 14 zile de peste 4‰.

Potrivit prefecturii Argeș, rata de incidență cumulată la nivelul județului este de 4,41/1000 de locuitori, alte date referindu-se la:

ADVERTISEMENT

-persoane aflate în izolare/carantină (anchetă epidemiologică): 4.789, dintre care 1.832 în carantină la domiciliu și 2.957 în izolare;
-persoane internate în spital: 476
-persoane internate la ATI: 39
-persoane diagnosticate pozitiv: 14.913
-cazuri nou confirmate, în ultimele 24 de ore: 207
-persoane decedate de la începutul pandemiei: 419.

ADVERTISEMENT