Județul din România al cărui nume vine din limba turcică. Este o așezare uimitoare, dar, din păcate, potențialul său turistic nu este valorificat la maxim.
Numele județelor din România nu au fost deloc atribuite la întâmplate. Unele dintre ele au origini romane, în timp ce alte sunt strâns legate de diferite activități din zonă.
În România, există un județ despre care se spune că numele lui este de origine turcă. Acest județ este Teleorman, iar ipotezele legate de denumirea sa sunt multiple.
Există istorici care susțin că numele Teleorman ar însemna, de fapt, ”pădurea Cumana”. Această ipoteză se bazează pe faptul că ”tele” este denumirea pentru cumani, poporul nomad de origine turcică, care a trăit în această zonă a României.
Mai există o ipoteză care susține că numele Teleorman se traduce ”pădure nebună”. În trecut, în această zonă existau păduri dense, dar, din păcate, nimic nu mai amintește de ele. În 2010, o furtună puternică a scos din rădăcini cel mai bătrân stejar din România, care se afla chiar în pădurile din Teleorman.
În Evul Mediu, Teleorman nu era menționat în documente sub numele actual. I se spunea ”pădurea nebună” sau ”Cumania Neagră”, denumire dată, evident, de prezența cumanilor în zonă.
Prima atestare documentară a județului Teleorman a fost consemnată în 1441. Pe vremea lui Vlad Dracul, această localitate a fost des invadată de turci, dată fiind amplasarea sa geografică aproape de Dunăre. Ba chiar până în 1829, actualul Teleorman a funcționat sub denumirea raiaua Turnu.
Ani la rând, Teleorman a fost numit ”grânarul” României, datorită faptului că principala ocupație a locuitorilor de aici a fost agricultura. Chiar dacă restul localităților din țară au îmbrățișat devreme procesul de industrializare, în Teleorman, asta s-a întâmplat abia la finalul secolului XVIII.
Din păcate, Teleorman nu este o destinație căutată de către turiști. Totuși, se poate lăuda cu Alexandria, unul dintre cele mai populare orașe de pe malul Dunării. Cei care ajung în Alexandria pot vizita multe biserici, printre care și Catedrala ”Sfântul Alexandru”, unde picturile sunt semnate de Ștefan Luchian.
Tot în Teleorman, turiștii mai pot vizita și orașul Turnu Măgurele. Acesta adăpostește ruinele Cetății medievale Turnu, Casa Memorială Marin Preda, Casa Memoriala Zaharia Stancu, dar și altele.