Județul din România care a pierdut 11.000 de hectare de teren agricol. Totul s-a întâmplat în ultimul an. Care este cauza principală pentru care oamenii din această regiune nu mai pot cultiva pe aceste pământuri.
Județul din țară care nu mai are 11.000 de hectare de teren agricol. Pierderea s-a produs în ultimele 12 luni. Care e motivul pentru care s-a ajuns în această situație surprinzătoare pentru agricultorii din România.
Se pare că acest lucru s-a produs din cauza lucrărilor de infrastructură care au avut loc în această parte a României în ultima perioadă, în special legat de construcția de drumuri. Așa se face că au mai rămas doar 1.000 de hectare care au beneficiat de plata subvențiilor în Campania APIA de anul trecut.
Restul suprafețelor nu au fost înscrise la plată prin cererile depuse în 2023. Județul unde s-a întâmplat acest lucru este Bihor, după cum arată evaluările Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură din această regiune.
APIA a înregistrat în 2024 mai puține cereri unice de plată din partea fermierilor, însă nu a scăzut suprafața totală de teren arabil lucrat la nivel național. Numărul de cereri s-a micșorat și din cauza fenomenelor de comasare și de îmbătrânire a deținătorilor de exploatații.
Concret, fermierii din județul Bihor au trimis mai puține cereri unice de plată către Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură. Numărul total de cereri unice a scăzut pe fondul exproprierilor pentru lucrări publice și din cauza diminuării terenurilor lucrate.
Cu toate acestea, directorul APIA Bihor, Ioan Roman, a declarat că această regiune a țării se clasează pe locul al doilea în România, în funcție numărul de cereri de plată preluate din partea fermierilor care solicită sprijin din fonduri europene.
„În județul nostru sunt foarte multe lucrări de infrastructură care afectează suprafața agricolă, mă refer la Drumul Expres Oradea – Arad, care pe suprafața județului Bihor are vreo 60-70 de kilometri lungime și la fel, există linia de cale ferată Oradea – Cluj, care iar e pe teritoriul județului Bihor are o suprafață destul de însemnată; mai mult, prin lățire la fel, mai cad niște suprafețe.
Față de anul 2023 a scăzut numărul cererilor unice de plată cu 1.558 și suprafața agricolă cu 11.059 hectare, care au constituit culoare de exproprieri pentru infrastructură.
Cele peste 11.000 de hectare nu sunt reprezentate doar de cele declarate la APIA. Ca număr de fermieri, în Bihor sunt peste 1.500 de doritori pentru programul Tânărul fermier, care au depus proiecte.
Acei tineri fermieri au făcut preluări pentru punctaj de la alți fermieri și de acolo apare și diferența între numărul de fermieri, mai mică față de anul trecut, căci există și un număr mai mic de fermieri”, a spus Ioan Roman pentru agrointel.ro.