Județul din România unde un animal sălbatic a băgat spaima în locuitori. Oamenii nu mai știu ce să facă și cum să se apere de fiara care atacă mai des decât ursul.
În ultima vreme, sunt din ce în ce mai frecvente atacurile animalelor sălbatice. Acestea au devenit ”dușmanii” gospodăriilor, iar prezența oamenilor nu le mai sperie deloc.
Așa se face că în Buzău, localnicii sunt terorizați de un animal sălbatic extrem de periculos. Lupii au luat cu asalt județul, iar de la începutul anului și până acum, au fost semnalate numeroase atacuri. Lupii au atacat 5 comune din județul Buzău, Scorțoasa, Odăile, Lopătari și Cănești și au produs pagube materiale.
”În luna ianuarie 2025, reprezentanții A.P.M. Buzău au participat la 7 comisii de evaluare și constatare a pagubelor produse de animale sălbatice din specii strict protejate, din care, 2 comisii constituite pentru evaluarea și constatarea pagubelor produse de urși în teritoriile UAT Cernătești și la 5 comisii constituite pentru evaluarea și constatarea pagubelor produse de lupi în teritoriile UAT-urilor: Scorțoasa, Odăile, Lopătari și Cănești.”, a anunțat APM Buzău, potrivit sansanews.ro.
În urma atacurilor lupilor, locuitorii din Buzău au rămas fără animalele din gospodărie. După evaluarea pagubelor, APM Buzău a decis să le ofere localnicilor despăgubiri în valoare de peste 9.000 de lei.
Lupul este considerat un gardian sălbatic al Carpaților. În România, populația de lupi reprezintă 40% din totalul acestei specii la nivelul Europei, potrivit greennews.ro.
În prezent, în țara noastră, există aproximativ 3.800 de exemplare de lupi. De obicei, aceștia trăiesc în munții de joasă altitudine și în zonele cu dealuri înalte.
În ciuda faptului că populația de lupi din România este destul de numeroasă, această specie este în pericol. Defrișările constante, precum și lucrările de infrastructură nu fac decât să amenințe habitatul lupilor din România.
Lupii joacă un rol esențial în echilibrul ecosistemului din România. Aceste animale sălbatice previn răspândirea unor boli, precum pesta porcină africană. De asemenea, datorită faptului că sunt carnivori, aceștia împiedică înmulțirea excesivă a erbivorelor, care a putea crea daune pădurilor.
De obicei, lupii se hrănesc cu mistreți, căprioare și cerbi. În lipsa lor, aceștia pot ataca animalele domestice, de unde și problemele pe care le-au creat recent în județul Buzău.