Life

Județul din România care i-a uimit pe străini. Nu le vine să creadă cât de bine se gătește în zonă. Toată lumea laudă mâncarea și gospodinele de aici

Județul românesc care i-a impresionat de turiștii străini. Călătorii apreciază gastronomia și femeile care gătesc în această regiune.
23.03.2025 | 15:05
Judetul din Romania care ia uimit pe straini Nu le vine sa creada cat de bine se gateste in zona Toata lumea lauda mancarea si gospodinele de aici
Județul din România, apreciat de străini pentru gastronomia sa. Sursa foto: Instagram / bucatariasecuiasca.ro. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

În cadrul unei ceremonii care a avut loc recent s-a aflat care este județul din România care i-a uimit pe străini. Oamenilor nu le vine să creadă cât de bine se gătește în zonă. Toată lumea laudă mâncarea și gospodinele de aici pentru preparatele culinare pe care le gătesc.

În ce județ turiștii străini adoră gastronomia și laudă gospodinele

O regiune din țara noastră a primit o titulatură importantă. În luna februarie, la Miercurea Ciuc, a fost organizat un eveniment în cadrul căruia i s-a acordat o distincție prestigioasă. Aceasta a fost oferită de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT).

ADVERTISEMENT

Mai exact, este vorba de județul Harghita care a fost desemnat, în mod oficial, Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027. Turiștii străini care au ajuns în această parte a României au rămas uimiți de ce au văzut și gustat.

Călătorii au lăudat în mod constant preparatele culinare și gospodinele care trăiesc aici. Vizitatorii de peste hotare au fost încântați de felurile de mâncare pe care le-au savurat. Județul Harghita este renumit pentru brânzeturile locale.

ADVERTISEMENT

Regiunea este apreciată pentru pâinea tradițională și dulciurile secuiești. Fiecare preparat în parte reprezintă o adevărată poveste a istoriei și tradițiilor locale. Turiștii străini sunt invitați să exploreze aceste delicatese în orice anotimp.

Acest lucru se poate face în cadrul festivalurilor culinare și atelierelor de meșteșugărit. Cei care ajung în această regiune a României au la dispoziție priveliști superbe, obiective turistice impresionante și oameni foarte primitori.

ADVERTISEMENT

Județul Harghita, prezent pe Ruta gastronomiei tradiționale românești

Județul Harghita nu este apreciat doar pentru peisajele sale spectaculoase, ci și pentru preparatele culinare. Acesta este motivul pentru care a fost inclus pe Ruta gastronomiei tradiționale românești, din programul de turism cultural România Atractivă.

ADVERTISEMENT

Printre felurile de mâncare pe care le propune turiștilor se află ciorba poeka de Ciumani (Csomafalvi poékaleves). Rețeta secuiască echilibrează ingenios gusturile tradiționale cu inovații contemporane. Conform romania-atractiva.ro, se prepară cu ciolan afumat, legume proaspete, prune uscate și un rântaș roșu pentru îngroșare.

Gospodinele încep prin a fierbe ciolanul afumat, apoi pun ceapa călită, morcovii, țelina și prunele uscate. Mai adaugă frunze de dafin, boia dulce, sare și pastă de roșii. Rântașul roșu se realizează din făină și untură, pentru îngroșarea ciorbei.

În momentul în care ingredientele s-au înmuiat se combină conținuturile din cele două oale. Se toarnă și zahăr pentru echilibrarea gustului. Gospodinele din județul Harghita apelează la un element unic, și anume pastele prăjite.

Ele sunt pregătite din făină, ouă, sare și bicarbonat de sodiu. Se modelează și se prăjesc până devin crocante. Ciorba se servește fierbinte cu tăiței, „csipetke” sau găluște din griș. Preparatul poate avea lângă și paste prăjite și prune uscate.

Ce pot vedea turiștii străini în județul Harghita

Turiștii străini care doresc să exploreze județul Harghita nu se vor plictisi. Aceștia pot vizita reședințele nobiliare maghiare din Transilvania, cunoscute drept curii. Ele au o mare valoare istorică și arhitecturală.

Construcțiile sunt fascinante și maiestuoase, cu grădini superbe, care îi poartă pe vizitatori într-o călătorie în timp. De asemenea, aceștia pot merge la Castelul Thúry-Bányai, o bijuterie mai puțin cunoscută a acestei regiuni.

Conacul a fost ridicat de familia Thúry, care a plecat din Ungaria și s-a stabilit în Tamașfalău, la începutul secolului al XVII-lea. În prezent, clădirea funcționează drept casă de cultură și face parte din viața comunității locale.

În plus, Conacul Adorjan Imre, aflat în Armășeni, îi invită pe vizitatori să îi treacă pragul printr-o impunătoare poartă secuiască. Aceasta este confecționată din lemn, fiind construită în anul 1828. Istoricii spun că este cea mai veche poartă din localitate.

Totodată, turiștii se pot bucura de o plimbare prin Conacul Mikes-Szentkereszty. Acest refugiu cultural se găsește în satul Zagon din depresiunea Târgu Secuiesc. Imobilul reprezintă casa natală a lui Mikes Kelemen, considerat primul scriitor de proză beletristică în literatura maghiară.