Fondurile europene readuc la viață locuri importante din România. Grație banilor veniți de la UE, numeroși români au acces la rețelele de apă, internet și transport, se bucură de îmbunătățiri în sistemul educațional, primesc îngrijiri medicale mai eficiente și pot dobândi noi abilități pe piața muncii.
Tot prin intermediul acestor fonduri, mulți cetățeni își găsesc locuri de muncă, lansează afaceri sau aduc inovații în diverse domenii. Este și cazul județului Dolj, acolo unde s-au făcut sute de proiecte din fonduri europene și unde s-au investit miliarde de lei pentru a duce această zonă la cele mai înalte standarde.
Cele mai multe proiecte europene sunt derulate în județele București, Ilfov, Constanța, Iași și Dolj, conform hărții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Chiar dacă se află pe ultimul loc în top 5, Dolj se laudă cu aproape 600 de proiecte și o investiție totală de 9,39 miliarde de lei. Dintre acestea, 217 proiecte sunt în curs de desfășurare, iar 376 au fost deja finalizate, având o valoare totală de 1,8 miliarde de lei.
Dolj se situează pe primul loc în țară în ceea ce privește absorbția fondurilor europene din cadrul programului 2014-2020, iar Craiova ocupă locul doi, după București, conform declarațiilor ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Ministrul a menționat că este firesc ca primele contracte semnate pe noile măsuri să fie în aceste zone performante.
„Astăzi dăm semnalul de începere a semnării contractelor prin PTJ, în primul rând cu ceea ce înseamnă dezvoltarea investițiilor productive în întreprinderile mici și mijlocii. Avem, la finalul acestei prime etape de apel pentru IMM, o anvelopă de 772 de milioane de euro, în timp ce valoarea proiectelor depuse depășește 2,5 miliarde, ceea ce ne arată că programul este un succes.
Trebuie menționat faptul că județul Dolj se situează pe locul I la nivel național, la absorbția de fonduri europene în exercițiul 2014 – 2020, iar Craiova pe poziția a doua, după București. Sunt performeri și nu este de mirare că, în continuare, aici avem primele contracte pe care le semnăm, pe fiecare măsură lansată”, a declarat în luna iunie a acestui an Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Un exemplu relevant de investiție majoră din fonduri europene din Dolj este construcția Firului II de aducțiune Isvarna-Craiova, care va începe să funcționeze din toamna acestui an, după 58 de ani de la inaugurarea primei conducte de apă potabilă, scrie luju.ro. Acest nou fir, cu o lungime de 123 km, va aduce apă de cea mai pură calitate chiar de la poalele munților Vâlcan până la Craiova.
Proiectul reprezintă o parte din inițiativa regională de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj și care are o valoare totală de peste 445,8 milioane de euro, fiind unul dintre cele mai mari din Europa în acest domeniu. De asemenea, proiectul a venit și cu rețele noi de apă și canalizare î n Craiova și alte 21 de localități din Dolj.
„Sunt convinsă că, în următorii ani, vom fi regiunea cu cea mai intensă dezvoltare, mai ales că beneficiem și de proiecte care vor avea ca efect îmbunătățirea infrastructurii rutiere, investiții pentru care am insistat ani la rând. Avem drumul expres Craiova – Pitești, iar în curând drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu și autostrada Craiova – Lugoj, așadar toate premisele pentru a ne dezvolta”, a declarat primarul Lia Olguța Vasilescu.