News

Județul din România care s-a depopulat masiv. Cu greu se mai găsesc candidații la primării

Declin demografic într-un județ din România. Potențiali candidați pentru alegerile din 2024 sunt greu de găsit în comune
20.05.2024 | 20:17
Judetul din Romania care sa depopulat masiv Cu greu se mai gasesc candidatii la primarii
Criză demografică și politică în Hunedoara. Lipsă de candidați pentru funcția de primar în comune. Sursa foto: Captură video / adevărul.ro
ADVERTISEMENT

Deși indemnizațiile primarilor sunt semnificative, iar activitatea în primăriile unor comune cu doar câteva sute de locuitori nu este la fel de intensă ca în orașe, foarte puțini rezidenți din județul Hunedoara s-au arătat interesați să candideze pentru funcția de primar.

Declin demografic în Hunedoara

Hunedoara, alături de Teleorman și Caraș-Severin, se situează printre județele cu cea mai mare scădere a populației înregistrată într-un deceniu, conform recensământului din 2021.

ADVERTISEMENT

Este și județul din Transilvania care a pierdut cei mai mulți locuitori în această perioadă, populația sa rezidentă scăzând cu aproape 60.000 de persoane, de la aproximativ 420.000 la circa 360.000 de locuitori, potrivit adevărul.ro. Dintre toate județele României, doar Dolj a înregistrat o scădere comparabilă, de la 660.000 la 600.000 de locuitori.

În Hunedoara, multe sate sunt pe cale de dispariție, iar mai multe comune montane numără doar câteva sute de locuitori, în mare parte persoane în vârstă.

ADVERTISEMENT

În comuna Bătrâna, potrivit datelor oficiale, au rămas doar aproximativ 80 de oameni, însă multe familii nu mai locuiesc permanent în satele acestei comune din Ținutul Pădurenilor.

Primării cu doi candidați la cea mai importantă funcție

Declinul demografic și îmbătrânirea populației au influențat alegerile locale din Hunedoara, programate pentru 9 iunie 2024. În 16 din cele 55 de comune din Hunedoara, la alegerile locale din 9 iunie 2024 candidează cel mult două persoane, iar în comunele Bătrâna și Cerbăl, ambele din Ținutul Pădurenilor, locuitorii au de ales doar un singur candidat, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

Ciprian Pascotesc va deveni noul primar al comunei Bătrâna, iar Mircea Claudiu Costa va obține al treilea mandat de primar în comuna Cerbăl, care are aproximativ 400 de locuitori.

Cei doi și-au schimbat recent afilierea politică, trecând de la PNL la PSD. La fel ca alți primari și candidați din localitățile de munte, niciunul dintre ei nu locuiește permanent în comunele pe care le reprezintă: Ciprian Pascotesc este din Dobra, iar Mircea Claudiu Costa locuiește în Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Cele două comune din Ținutul Pădurenilor mai au un aspect în comun. Deși situate la altitudini de 800 – 1.000 de metri în Munții Poiana Ruscă și la zeci de kilometri de Deva și Hunedoara, ambele vor beneficia de piste de biciclete, construite cu fonduri guvernamentale, în locul drumurilor de munte dificil de parcurs.

ADVERTISEMENT