În zona Moldovei se află județul din România care ar putea cunoaște o dezvoltare remarcabilă în următorii ani. Motivul: zona va beneficia în curând de o nouă autostradă, ce leagă 2 regiuni istorice ale țării. Și un important drum expres este în fază de proiect.
În această vară, autoritățile au făcut un pas important pentru construcția Autostrăzii Brașov – Bacău (A13). Anunțul a venit chiar de la ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.
La finalul lunii iunie a avut loc semnarea contractului de finalizare a studiului de fezabilitate cu un nou proiectant, după ce fostul proiectant a renunțat la proiect.
”Un nou pas important pentru construcția Autostrăzii A13 Brașov-Bacău! CNAIR a semnat astăzi contractul pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate necesar construcției celor 164 de km ai acestei autostrăzi care asigură legătura dintre Moldova și Transilvania”, a spus ministrul Transporturilor.
Astfel, odată cu construcția Autostrăzii Brașov-Bacău, județul Bacău va beneficia atât de autostrada Brașov-Bacău, cât și de Drumul Expres Piatra Neamț – Bacău. Acesta este un proiect de trafic extrem de important pentru că se leagă direct de Autostrada Moldovei.
Oficialul Guvernului a mai precizat că CNAIR a semnat contractul pentru finalizarea studiului de fezabilitate necesar construcției celor 164 de km ai acestei autostrăzi ”care asigură legătura dintre Moldova și Transilvania”.
Proiectantul român Consitrans trebuie să finalizeze studiul de fezabilitate în termen de 24 de luni. Compania are la dispoziție 81,20 milioane de lei (fără TVA), sumă asigurată prin Programul Transport (PT).
De notat că proiectul A13 Brașov – Bacău va fi primul preluat de către Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a anunțat la începutul lunii iunie Gabriel Budescu, directorul general al companiei noi CNIR.
Acest sector de autostradă este o parte fundamentală din infrastructura de mare viteză care asigură legătura dintre Moldova și Transilvania pe traseul Brașov – Târgu Secuiesc – Onești – Bacău.
Tot în iunie, și proiectul rutier pentru tronsonul de drum expres dintre municipiile Bacău şi Piatra Neamţ, în lungime de 51 de kilometri, a primit Acordul de Mediu din partea Ministerului Mediului.
Acest traseu traversează localităţile Săuceşti, Bereşti-Bistriţa, Iteşti, Racova şi Blăgeşti, din judeţul Bacău, precum şi unităţile administrativ-teritoriale Cândeşti, Costişa, Rediu, Borleşti, Podoleni, Zăneşti, Roznov, Săvineşti, Dumbrava Roşie şi Piatra Neamţ, din judeţul Neamţ.