Județul din România considerat o adevărată perlă a turismului. E perfect pentru cei care iubesc natura sălbatică, are peisaje de vis și locuri spectaculoase și unice. Obiectivele turistice sunt numeroase și care merită văzute măcar o dată-n viață.
Județul din țară care e văzut ca o comoară pentru turism. Are natură superbă, priveliști inedite și destinații ce nu trebuie ratate. Zona are peste 3.600 de hectare de luciu de apă, clasându-se pe locul doi după Tulcea.
Cele mai importante pentru rețeaua hidrografică sunt râurile Prut și Siret. De asemenea, aici se găsesc peste 150 de iazuri și Barajul Stanca, dat în folosință pe 1 august 1978, care se găsește la hotarul din România și Republica Moldova.
Specialiștii spun că județul Botoșani reprezintă un adevărat rai pentru pasionații de pescuit. Majoritatea iazurilor sunt proprietate privată, ceea ce înseamnă că se percepe o taxă, amenajarea fiind una frumoasă, cu umbreluțe de stuf și cu mici golfuri liniștite.
Pescarii găsesc aici locuri perfecte pentru campat, precum și mici terase pentru petrecerea timpului liber. Turiștii se pot conecta cu natura înconjurătoare. Cele mai cunoscute iazuri sunt Hănești și Sulița, amenajate în timpul domniei lui Ștefan cel Mare.
„Avem toate tipurile de pește, mai puțin sturioni, rechini și balene. Începând de la caras, crap, ten, avat și până la somn şalău, ştiucă. La Botoşani, pescuitul are o tradiţie neîntreruptă de secole.
Aici vin pescari din toate judeţele învecinate, avem în jur de 6.000 de pescari înscrişi. Sunt locuri minunate, inclusiv cu capturi-record”, a declarat Cosmin Humelnicu, șeful AJVPS Botoșani, pentru Adevărul.
Județul Botoșani este recunoscut pentru destinațiile turistice impresionante, care merită să fie vizitate măcar o dată-n viață. Casa Memorială a poetului Mihai Eminescu este una dintre ele. Se află în Ipotești, în prezent funcționând ca muzeu.
Parcul Mihai Eminescu și Casa Memorială Nicolae Iorga, care datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, considerată monument istoric, trebuie neapărat văzute. Turiștii care ajung aici se pot bucura de plimbările în natură, dar și de lăcașurile de cult numeroase.
Unul dintre cele mai importante este Mănăstirea Vorona, care este o mănăstire ortodoxă de maici. Biserica e amplasată în mijlocul unei păduri. Mai mult decât atât, credincioșii se pot ruga în Mănăstirea Popăuți.
Sinagoga Mare Oiche Si, una dintre cele mai vechi din județ, a fost construită în anul 1834 și are o suprafață de 286 de metri pătrați. Stilul de construcție este neoromanesc. Oamenii se pot relaxa pe plajele de la Stânca-Costești, exact ca la mare.
Drumețiile pot fi, de asemenea, pe listele celor care ajung în județul Botoșani. Călătorii pot face trasee prin pădure, pe nenumăratele poteci din codrii Ipoteștiului. Turiștii se bucură de peisaje pitorești, aer curat și liniște.
„O bună oportunitate este traseul forestier de la Baisa. Se ajunge prin pădure la lac, acel faimos lac cu nuferi de la Ipotești. Poţi să urci, prin pădure, până la Observator cu întoarcere în Ipoteşti.
Este şi acest traseu făcut care pleacă de la Baisa şi urcă pe o culme, ajungând undeva între Balta Arsă şi Băiceni”, susține Vali Catargiu, un cunoscător al fenomenului și practicant al ciclismului, pentru sursa citată mai sus.