Într-un județ din România se va redeschide o mină importantă de unde se va extrage un mineral rar. Va fi cea mai mare din Europa din acest sector. Autoritățile locale spun că vor apărea noi locuri de muncă în zonă.
Este vorba despre mina din comuna Baia de Fier, din județul Gorj, aici unde se află cel mai important zăcământ de grafit din Europa. Va fi redeschisă după mai bine de trei decenii în care a fost abandonată.
Mina de la Baia de Fier a fost închisă în 1994, pe motiv nu ar fi fost profitabilă, așa cum spuneau autoritățile de la vremea respectivă. Acum, mina va fi pusă din nou în funcțiune cu bani de la Uniunea Europeană.
Mai exact, Comisia Europeană a dat undă verde finanțării pentru exploatarea grafitului din această zonă. Vorbim de o investiție de 200 de milioane de euro. Potrivit ministrului economiei, 15.000 de tone de minerale vor fi extrase în fiecare an de aici.
Compania de stat Salrom ar urma să se ocupe de exploatarea acestei resurse importante. Conducerea firmei a discutat deja cu autoritățile locale, iar în urma redeschiderii minei vor fi create peste 100 de locuri de muncă, spune președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, citat de gorjtv.ro.
Comisia Europeană a declarat acest proiect drept unul strategic, având în vedere că cererea pentru grafit este tot mai mare. Din acest mineral rar se obține grafenul, fiind utilizat în industria grea.
Grafitul este folosit pentru construcția panourilor solare, bateriilor, dar este esențial și pentru industria auto, având în vedere că se utilizează în bateriile pentru vehiculele electrice.
O tonă de minereu se poate vinde și cu 200.000 de euro, fiind o resursă extrem de importantă în energia verde. Cel mai mare producător de grafit din întreaga lume este China.