News

Județul din România în care lupii fac prăpăd: “Viitorul e sumbru”

Un județ din România are o problemă reală cu lupii, iar oamenii se tem că aceștia vor ucide tot ce prind până când acea parte a țării va rămâne fără ”faună sălbatică”.
12.02.2024 | 23:48
Judetul din Romania in care lupii fac prapad Viitorul e sumbru
Județul din România în care lupii fac prăpăd: “Viitorul e sumbru”. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Locuitorii din Covasna, căci despre acest județ e vorba, se plâng că deja haitele de lupi dau târcoale comunelor și circulă printre fermieri și vânători fără prea mari emoții. Lupii au ajuns chiar în orașul Covasna, fugărind o căprioară pe care au prins-o pe strada Primăverii și au mâncat-o pe stradă.

Județul din România în care lupii fac prăpăd: Covasna

Oamenii sunt disperați, mai ales că până acum se plângeau de numărul mare de urși din zonă. Attila Kiss este însărcinat cu gestionarea a cinci fonduri de vânătoare din județ și a constatat că au apărut în ultimele 48 de ore nu mai puțin de 21 de lupi. Un număr foarte mare în condițiile în care lupii de obicei nu se plimbă nestingheriți printre zonele populate de oameni.

ADVERTISEMENT

Interzicerea vânătorii lupilor în 2016 ar fi unul dintre motivele pentru care aceștia s-au înmulțimit, iar al doilea motiv ar fi pesta porcină din 2016. Atunci tot mai mulți porci mistreți au murit, astfel că lupii au avut ce să mănânce și să se hrănească liniștiți. Implicit și asta a dus la înmulțirea animalelor.

”Motivele înmulțirii lupilor sunt două. În primul rând interzicerea vânătorii, din 2016, și pesta porcină, care le-a asigurat hrană din belșug. Problema e că se apropie și sunt tot mai mulți. De când sunt eu în acest domeniu, de peste 24 de ani, nu am văzut atâtea exemplare pe camerele de monitorizare. Din păcate, viitorul e sumbru și vom rămâne fără faună sălbatică dacă nu se iau măsuri. Vom rămâne fără căprioare, cerbi, iepuri, mistreți”, explică Attila Kiss.

ADVERTISEMENT

Attila Kiss transmite, de asemenea, că la fel ca și ursul, lupul nu are prădător natural. Așadar, oamenii au văzut deja cum lupii le intră în curți și le omoară câinii. Paradoxal, lupii preferă să omoare câinii pentru că ar fi un fel de ”desert”. ”Ca și ursul, lupul nu are prădător natural. În ultima perioadă au mâncat câini, inclusiv din curțile oamenilor. Dacă îi dai unui lup o oaie sau un câine, va alege câinele, e un fel de desert pentru el”, a explicat specialistul pentru Covasna45.ro.

Zeci de lupi dau târcoale localităților din Covasna

Oamenii sunt cel puțin temători, în condițiile în care zeci de lupi au fost văzuți prin Zagon, Păpăuți, Turia, Chiuruș, comune din Covasna. Cât despre reacția autorităților locale, acestea spun că nu pot interveni decât în situația în care există un ”pericol iminent”, fiind vorba despre cota de intervenție.

ADVERTISEMENT

Pentru asta ar fi nevoie înainte de o comisie, după care s-ar putea lua măsuri. Între timp, statul român preferă să plătească despăgubiri uriașe fermierilor pentru pagubele create de urși sau lupi, în condițiile în care în țara noastră pot fi uciși, legal, 94 de lupi pe an. Anul trecut s-a aprobat un număr de 47 de exemplare, din care s-au împușcat 29, conform sursei citate.

În România trăiesc aproximativ 4.00 de lupi, fiind vorba despre aproximativ 40% din totalul populației de lupi din Europa. Așadar, câte un lup la fiecare 5.000 de români, conform datelor statistice. ”Din acest punct de vedere, România poate fi considerată un model, în special de țările care și-au pierdut de-a lungul timpului acest prădător de top”, a explicat medicul Cristian-Remus Papp, manager departament Specii si Arii Protejate la WWF Romania.

ADVERTISEMENT

Lupii sunt protejați de lege pentru că aceste animale previn răspândirea bolilor precum pesta porcină africană. Mai mult, lipsa lupilor poate duce la înmulțirea excesivă a erbivorelor, care pot cauza daune semnificative pădurilor. În Europa ar trăi 17.000 de lupi în 28 de țări, fără a lua în considerare Rusia. Lupul a fost extrem de apreciat pe aceste meleaguri încă din vremea dacilor, care l-au îmbrățișat drept animal totemic, probabil și pentru faptul că este un animal aproape imposibil de domesticit.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Ilie Dumitrescu a văzut fotografia cu Mayra și s-a emoționat: ”Da, e o...
Ilie Dumitrescu a văzut fotografia cu Mayra și s-a emoționat: ”Da, e o relație specială”
Sunt motive reale să ne îngrijorăm privind izbucnirea unui al Treilea Război Mondial,...
Sunt motive reale să ne îngrijorăm privind izbucnirea unui al Treilea Război Mondial, susține Aleksandr Lukaşenko
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
Dobânzi plafonate la creditele IFN. Cât a ajuns să dea înapoi Săndel, după...
Dobânzi plafonate la creditele IFN. Cât a ajuns să dea înapoi Săndel, după ce s-a împrumutat 35.000 de lei pe 5 ani
Ce au în comun cel mai înalt bărbat din lume și cea mai...
Ce au în comun cel mai înalt bărbat din lume și cea mai scundă femeie în viață. Ea îi încape în pantof
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Cine este noua amantă a lui Putin. Președintele Rusiei s-a îndrăgostit nebunește de...
Cine este noua amantă a lui Putin. Președintele Rusiei s-a îndrăgostit nebunește de ea
Simona Halep, vești bune în cazul de dopaj. Noi informații despre suplimentul folosit
Simona Halep, vești bune în cazul de dopaj. Noi informații despre suplimentul folosit
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Şocul anului, Ilie Năstase a recunoscut ce etnie are: E adevărat, şi sunt...
Şocul anului, Ilie Năstase a recunoscut ce etnie are: E adevărat, şi sunt mândru de asta!
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Cu ce trebuie să stropești ceapa, pentru a scăpa de viermi și insecte....
Cu ce trebuie să stropești ceapa, pentru a scăpa de viermi și insecte. Vei avea o recoltă bogată ca a grădinarilor pricepuți