News

Județul din România în care s-au descoperit bacterii, nitriți și amoniu peste limita admisă în apa de băut. Localitățile afectate

Un raport al DSP arată că într-un județ din România s-au identificat bacterii, nitriți și amoniu peste limita admisă în apa de la robinet.
07.03.2025 | 08:04
Judetul din Romania in care sau descoperit bacterii nitriti si amoniu peste limita admisa in apa de baut Localitatile afectate
Județul din România în care s-au descoperit bacterii, nitriți și amoniu peste limita admisă în apa de băut. foto freepik
ADVERTISEMENT

Într-un județ din România, autoritățile au descoperit bacterii, nitriți și amoniu peste limita admisă în apa de băut. Ce arată un raport al Direcției de Sănătate Publică?

Calitatea apei de băut, afectată într-un județ din România

Situația a fost constată în mai multe orașe și comune din județul Olt, așa cum relevă raportul DSP Olt privind calitatea apei potabile în 2024. Mai mult, în apa de la robinet din trei comune au fost găsite bacterii coliforme, E.coli sau enterococi intestinali.

ADVERTISEMENT

Analizele au mai arătat neconformități privind concentrația de clor. În 2024, 13.250 de analize au fost efectuate, iar peste 1.000 au arătat nereguli, conform raportului DSP Olt prezentat de Agerpres.

Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al DSP Olt, a precizat că starea de sănătate a oamenilor poate fi afectată dacă vor consuma pe o perioadă îndelungată apă cu concentrații mari de nitriţi, nitraţi, clor.

ADVERTISEMENT

În cazul copiilor cu vârste cuprinse între un an și trei ani, concentrațiile mari de nitriți pot provoca intoxicații. Totodată apa contaminată cu E.coli, bacterii coliforme sau enterococi intestinali poate provoca boala diareică acută.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt au informat autoritățile locale pentru a comunica cetățenilor această situație, în perioadele în care au fost constatate neregulile.

ADVERTISEMENT

Ce localități au fost vizate, potrivit raportului DSP Olt

Localitățile unde au fost observate depășiri ale limitelor de amoniu, pe parcursul anului trecut, sunt următoarele: Slatina, Balş, Piatra- Olt, Grădinari, Iancu – Jianu, Fălcoiu, Bîrza, Orlea, Vulpeni, Călui, Stoicăneşti, Strejeşti, Dobrun, Nicolae Titulescu, Oboga, Cutişoara, Strejeşti, Cezieni, Morunglav, Baldovineşti, Teslui, Găvăneşti, Vâlcele, Pleşoiu, Gura Padinii, Pârşcoveni, Dobreţu, Oboga, Dobrosloveni.

ADVERTISEMENT

Depășiri ale valorilor de nitriţi au fost constatate în Slatina, Balş, Piatra – Olt, Slătioara, Cârlogani, Stoicăneşti, Strejeşti, Baldovineşti, Vădăstriţa, Tufeni.

De asemenea, concentrația de nitrați a fost neconformă în Rotunda, Ianca, Stoicăneşti, Vădăştriţa şi Pleşoiu. Coform raportului DSP, au existat perioade în care apa din rețeaua publică a avut depășiri privind numărul de colonii microbiene, la bacteriile coliforme sau la clorul rezidual liber.

Vorbim de localitățile Studina, Olari, Pleșoiu (aici unde la finalul lunii mai 2024 a fost identificată bacteria E.coli) și Curtişoara. Potrivit directorului Companiei de Apă Olt (CAO), George Ionică, au fost luate măsuri pentru remedierea situației.

„Dacă am avut neconformităţi la anumiţi parametri, ele au fost cauzat de calitatea apei extrase, în contextul în care capacitatea de tratare era oarecum limitată, avem doar o staţie de tratare.

Acum, de câteva zile a fost pusă în funcţiune şi cea de-a doua staţie de tratare a apei din Slatina şi analizele noastre ne indică rezultate perfecte. Săptămâna viitoare vor veni şi rezultatele de la DSP care sperăm să confirme că avem apă de calitate la robinete în Slatina”, a declarat acesta pentru Agerpres.

Tags: