News

Județul din România în care se construiește o fabrică de arme. Care este compania care face investiția

O cunoscută companie de armament e pregătită să construiască o fabrică în țara noastră. Aici vor fi produse obuziere K9 și K10 sub supravegherea Hanwha.
15.03.2025 | 15:33
Judetul din Romania in care se construieste o fabrica de arme Care este compania care face investitia
Județul din România în care se construiește o fabrică de arme. Cine este compania care face investiția. Foto: Hanwha.com
ADVERTISEMENT

Compania din Coreea de Sud a anunțat că va construi această fabrică în următorii doi ani, în Dâmbovița. În principiu această fabrică ar trebui să devină un hub regional pentru sisteme, mentenanță și reparații. Anunțul a fost făcut de Michael Coulter, CEO Hanwha Global Defense.

Județul din România în care se construiește o fabrică de arme

Conform Agerpres, acest pas va fi doar unul dintre alții ce vor urma, în contextul în care Uniunea Europeană e decisă să se înarmeze pentru a fi pregătită de o confruntare cu Rusia. De altfel, Marcel Ciolacu anunța că le va cere oficialilor europeni să investească masiv în industria de apărare din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Coreenii au transmis că această investiție este foarte importantă, pentru că soluția pentru a fi pregătiți de un război cu Rusia e să consolidăm industriile regionale, fără a neglija colaborarea dintre state.

”Pe lângă exportarea produsului nostru, ceea ce se va întâmpla în continuare, am dori să activăm local pe pieţele noastre strategice”, a transmis reprezentantul companiei. Coulter crede că România poate să devină un hub pentru operațiunile din Europa.

ADVERTISEMENT

Compania Hanwha își deschide o fabrică importantă în țara noastră

”Aici, în România, este o nevoie de consolidare industrială şi aici ne concentrăm să livrăm obuzierele K9 şi K10. Suntem în mijlocul procesului de a construi o fabrică, unde vom produce componente. În prima fază vom livra direct, din cauza nevoii stringente, dar, pe parcurs, vom aduce producţia K9 şi K10 în România”, a adăugat oficialul Hanwha.

În mod normal fabrica ar trebui să fie gata în cel mult doi ani. Prima tranșă de 18 obuziere K9 și 12 vehicule K10 de realimentare cu muniție va fi livrată direct din Coreea de Sud. Coreenii vor colabora cu companii românești precum Pro Optica sau Iveco. Această fabrică ar urma să livreze K9 și K10 către NATO, aici urmând a fi angajați până la 2.000 de oameni, însă totul va depinde de comenzile viitoare pe care această fabrică le va avea, de tipul lucrărilor de întreținere și reparații, precum și de alte solicitări care vor veni spre fabrică.

ADVERTISEMENT

Hanwha Aerospace şi Ministerul Apărării Naţionale din România au semnat în iulie 2024 un contract privind furnizarea a 54 de obuziere autopropusate K9 și 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10, pentru aproximativ 1 miliard de dolari. România va deveni astfel a 10-a țară care deține obuzier de tip K9 de calibru 155 mm/52. În NATO mai dețin acest tip de armament Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia.

ADVERTISEMENT