Fenomenul „copiilor cu copii” ia amploare într-un județ din România, aici unde, la fiecare trei zile, un bebeluș este născut de o mamă minoră. Ce spun specialiștii?
Această situație are loc în județul Iași, aici unde tot mai mulți copii sunt născuți de adolescente. Potrivit unui raport al spitalelor, prezentat de Ziarul de Iași, la Maternitatea „Cuza Vodă” s-au înregistrat cele mai multe cazuri de acest gen.
În 2024, în cadrul unității medicale au născut 90 de mame minore. De asemenea, 36 de gravide minore s-au prezentat aici. La Maternitatea „Elena Doamna” au fost raportate 21 de nașteri ale mamelor minore și 27 de cazuri ale gravidelor minore.
Astfel de situații s-au înregistrat și la Spitalul „Sf. Maria”, respectiv la Spitalul municipal Pașcani, însă într-un număr mai mic. Pentru 19 dintre copii au fost luate măsuri de protecție.
Minorii respectivi au fost plasați în asistență maternală. În acest context, Elena Adumitroaie, profesor consilier școlar în cadrul Centrului de Asistență Educațională, trage un semnal de alarmă.
Aceasta spune că fenomenul mamelor minore este influențat de mediul familial, dar și de educația deficitară. Și cercul de prieteni are un rol important în astfel de situații, având în vedere că multe adolescente își încep viața sexuală la presiunea grupului.
Mai mult, unele dintre mamele minore fac parte din grupuri minoritare, iar de multe ori sunt încurajate de familie să devină mame la vârste fragede. „În anumite comunități, precum cele de etnie romă, sarcinile la vârste fragede sunt adesea acceptate, ba chiar încurajate.
În astfel de cazuri, intervin normele culturale specifice, cum ar fi practica căsătoriei la o vârstă fragedă. Acestea reprezintă cauze sociale, fiind influențate de tradițiile și obiceiurile comunității. Totodată, există cauze educaționale care contribuie la acest fenomen.
Este vorba despre tinere cu un nivel scăzut de educație, care nu beneficiază de o educație sexuală corespunzătoare, nu cunosc metode de protecție, abandonează școala sau ignoră regulile de prevenție”, a transmis Elena Adumitroaie.
Aceasta a ținut să puncteze că o fată de 14 ani nu este pregătită să aducă un copil pe lume, nici din punct de vedere fizic, dar nici emoțional.