Veste bună pentru buzoieni. Buzăul este primul județ din țara noastră care a luat decizia fructele și legumele să fie verificate înainte de a ajunge pe tarabele din piețe, pentru a se afla dacă au un conținut periculos reziduuri de pesticide.
În urma unui proiect înaintat de Consiliul Județean Buzau, înainte de a ajunge pe tarabele din piață și în farfuriile cumpărătorilor, fructele și legumele vor fi verificate. Acestora li se va analiza nivelul de reziduuri de pesticide.
Astfel, clienții vor avea siguranța că au cumpărat produse sănătoase. Iar producătorii vor câștiga mai multă încredere. Proiectul a fost pus în dezbatere publică pentru a permite fiecărui buzoian să își exprime opiniile și sugestiile de îmbunătățire.
Consilierul local PNL Irinel Cîrstea a dezvăluit că banii necesari pentru ca fructele și legumele să fie verificate vor veni din bugetul local. „Întotdeauna ne-am lovit de acest lucru: de unde vom suporta aceste cheltuieli? Vreau să vă spun că acestea nu sunt foarte mari este vorba despre aproximativ 200 euro/ testare, eu am propus 7 teste pe lună, adică 1.400 euro/ lună.
Nu este o sumă foarte mare dacă ne raportăm la sănătatea buzoienilor și la imaginea producătorilor locali. În ultima ședință CLM din anul 2024 s-a venit cu o propunere de mărire de salarii în tot ceea ce înseamnă executivul Piețe, Târguri și Oboare. Propunerea mea este că acei bani se pot duce către testări”, a spus consilierul local, citat de sansanews.ro.
În proiect se menționează că în cazul în care fructele și legumele verificate se vor dovedi a fi neconforme, acestea vor fi retrase de la vânzare. De asemenea, conform procedurii legale, vor fi aplicate măsuri.
Inițiativa a fost primită cu brațele deschise de Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF). Romeo Șoldea, directorul general al instituției care deja se ocupă de testele obligatorii, a afirmat că verificările vor putea fi făcute tot aici.
„Din momentul în care a ajuns la mine pe birou, mi s-a părut un demers cel puțin interesant. Autoritatea Națională Fitosanitară este deschisă la această propunere.
Laboratoarele noastre pot susține și pot verifica acest număr de probe, respective 7 pe lună. Nu ne influențează volumul de muncă”, a spus reprezentatul ANF, care consideră proiectul „un plus pentru toată lumea”.