La doar o oră de mers cu mașina de la București găsim județul din România unde majoritatea populației aptă să lucreze nu are un loc de muncă. Cei mai mulți oameni de aici au doar 8 clase, iar venitul lor se rezumă la ajutorul social.
Țara noastră se confruntă cu o situație îngrijorătoare în privința angrenării cetățenilor în câmpul muncii. Din foarte multe județe oamenii pleacă, în timp ce altele atrag tot mai mulți locuitori. Cauzele pentru care se întâmplă acest lucru sunt diferențele mari de salarii între regiuni dar și oferta de locuri de muncă.
În paralel, există și multe județe unde, deși sunt apți de muncă și ar putea să se angajeze, cetățenii pur și simplu preferă să trăiască din ajutorul social primit de la stat.
Acest malaxor al dezinteresului față de intrarea în câmpul muncii este și sursa principală a sărăciei. În județele în care oamenii nu vor să muncească, automat aceștia nu plătesc taxe, impozite și nici nu beneficiază de asigurare medicală sau pensie.
Din păcate, într-o astfel de situație nefericită se găsește o bună parte din țara noastră. Conform statisticilor oficiale, cea mai gravă situație din punct de vedere al ocupării forței de muncă este în Giurgiu.
Datele spun că majoritatea populației din această zonă a țării nu are serviciu, salariu și nici asigurare medicală. Mai exact, doar 41.4% din populația aptă de muncă are un serviciu, notează Adevărul.
Un procent de-a dreptul alarmant dintre cetățeni, de 59%, stau degeaba. Ei nu au serviciu în mod oficial. Cei mai mulți dintre oamenii din acest județ au doar 8 clase.
În clasamentul dezinteresului față de găsirea unui loc de muncă urmează Călărași, cu o rată de ocupare a forței de muncă de 43.2%. Pe locul trei de la coada ierarhiei găsim județul Botoșani, cu o rată de ocupare de numai 43.7%.
În Giurgiu și în celelalte județe unde oamenii nu au un loc de muncă, situația este agravată și de faptul că, mai ales la sate, puțini localnici au un nivel de educație ridicat.
Statisticile spun că aproximativ 80% dintre cei care nu au serviciu, dar trăiesc cu ajutor social, au cel mult opt clase. Realitatea cea mai cruntă este în Botoșani. Aici, aproape 1.000 de oameni nu au nici măcar patru clase. Astfel, nu sunt eligibili nici măcar pentru cursuri de calificare.
Revenind la Giurgiu, trebuie să spunem că acesta este prezent și într-un alt top nedorit, al celor mai sărace județe din România. Mai rău decât Giurgiu stau doar Vaslui, Botoșani și Suceava.