News

Județul din România unde mielul de Paște se vinde cu programare: ”Avem rezervări din luna martie”

28.04.2021 | 08:55
Judetul din Romania unde mielul de Paste se vinde cu programare Avem rezervari din luna martie
ADVERTISEMENT

Mielul de Paște, probabil cel mai căutat produs în această perioadă, se vinde cu programare în județul din România care oferă o treime din carnea existentă în magazine.

În ciuda faptului că este județul cu cea mai mare capacitate de abatorizare, Botoșani face față cu greu cererilor, care sunt uriașe în aceste zile.

ADVERTISEMENT

Ciobanii din nordul țării spun că cererea este foarte mare și că au liste întregi de așteptare, unele făcute încă din urmă cu o lună și jumătate.

Mielul de Paște se vinde cu programare la Botoșani. O treime din carnea din magazine vine din zonă

Dată fiind tradiția consumului de carne de miel de sărbătorile de Paște, ciobanii din Botoșani se văd nevoiți facă liste de așteptare cu multe săptămâni înainte. În acest moment, fiecare miel este deja antamat şi i se cunoaște destinația.

ADVERTISEMENT

”Mieii sunt deja rezervaţi. De ani de zile există acest obicei al listelor de aşteptare. Sunt foarte căutaţi mai ales cei din rasa karakul, de aici de la noi din Botoşani”, spune Ionică Nechifor, directorul Staţiunii de Cercetare Popouţi dar şi unul dintre cei mai importanţi crescători de oi karakul din judeţ, pentru Adevărul.

De ani de zile, în județul din Moldova, tradiţia creşterii oilor este păstrată cu sfinţenie, în special a celor din rasa karakul de Botoşani, o rasă realizată genetic la Staţiunea de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor de la Popouţi, judeţul Botoşani, unică în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Din datele oferite de specialiştii de la Direcţia Sanitar-Veterinară din Botoşani, numai de Paşte vor fi sacrificaţi peste 10.000 de miei. Chiar şi în aceste condiţii, cererea este foarte mare.

Crescătorii de oi din zonă spun că de ani buni a fost împământenit acest obicei al rezervării mielului pentru Paşte. Cererea este foarte mare, în această perioadă atât în judeţ, dar şi în restul ţării.

ADVERTISEMENT

”Este o practică instaurată mai ales de oamenii de la oraş, care vor un miel de la ţară, un miel crescut natural. Cererea este foare mare, mai ales la mieii de carne. Avem liste de aşteptare făcute din timp pentru cei care vor un miel de la Staţiunea de Cercetare de la Popouţi.

Din urmă cu două săptămâni deja avem miei rezervaţi. Am vândut şi la agenţi economici. În total, am dat 500 de miei, numai pentru Paşti”, mai spune Ionică Nechifor pentru sursa citată.

DSVSA: ”Peste 30% din carnea din magazine provine din Botoșani”

Cei de la DSVSA Botoșani explică faptul că, având cea mai mare capacitate de abatorizare din România, acest județ oferă peste 30% din carnea aflată în galantarele din România. Miei şi bovinele sunt sacrificate în cinci mari abatoare.

”Botoşani deţine cinci abatoare cu o capacitate care ne poziţionează în topul naţional. Peste 30% de carnea aflată la retaileri, hipermarket-urile din România este din Botoşani”, spune Mihai Ţurcanu, directorul DSVSA Botoşani.

ADVERTISEMENT