Cele mai recente cifre făcute publice arată că județul din România unde oamenii trăiesc cel mai mult se află chiar lângă Capitală. Femeile trăiesc mai mult decât bărbații aici și știu și cum să se mențină active.
Când vine vorba de speranța la viață, România nu a fost fruntașă la acest capitol. Lucrurile s-au schimbat însă anul trecut, când țara noastră a înregistrat cea mai mare creștere. Se pare că românii au învățat să fie mai atenți la sănătatea lor.
Dacă ar fi să ne uităm prin țară, sunt unele zone din mediul rural în care găsim vârstnici care au și peste 80 sau chiar peste 90 de ani. În alte zone în schimb, inclusiv cele urbane, situația este diferită.
Și totuși în ce zonă din România locuiesc oamenii care trăiesc cel mai mult? Datele analizate de Eurostat arată că este vorba despre județul Ilfov. Aici este bine să te muți dacă ai în plan o astfel de decizie.
Și tot fruntași la acest capitol sunt și cei care locuiesc în zona Olteniei, urmați de populația din centrul țării. Revenind la județul Ilfov aici, femeile trăiesc în medie chiar și cu 9 ani mai mult decât bărbații.
Speranța la viață este 79,9 ani în rândul femeilor și de 72,9 ani în rândul bărbaților. De cealaltă parte, în zonele din centrul țării femeile trăiesc în medie 79,5 ani, iar bărbații 71,7 ani.
Dacă ar fi să ne uităm în zona de sud-vest a Olteniei, aici femeile trăiesc în medie 79,4 ani, în timp ce bărbații 71,8 ani. Ce secrete au oamenii care trăiesc cel mai mult? În primul rând nu uită de mișcare și nici să fie pozitivi.
O femeie de 70 de ani din Alba Iulia, spre exemplu, care a muncit ani de zile în fabrică, iar ulterior și în străinătate este extrem de activă. A revenit în România înainte de pensie, iar acum este voluntar la un centru de zi pentru persoane vârstnice.
Recunoaște că își menține starea de spirit pozitivă și continuă să învețe și acum. „Sunt pozitivă, râd foarte mult, am prietene și mult mai tinere decît mine, care sunt pline de viață de la care am ce să învăț”, a spus aceasta, conform sitrileprotv.ro.
O altă femeie de 87 de ani care locuiește la țară recunoaște că face mișcarea de dimineața până seara. Totodată, ea spune că aerul curat din vârf de munte are un rol important, iar lipsa poluării se resimte.