O hartă a județelor scoate în evidență raportul dintre pensionari și salariați. Conform acesteia, nu mai puțin de 20 de judeţe au mai mulţi pensionari decât angajaţi.
Spre exemplu, în Teleorman trăiesc cu aproximativ 48% mai mulţi pensionari decât salariaţi. Mai exact, în Teleorman vorbim de circa 83.600 de pensionari raportat la un număr de 56.600 de salariaţi, conform Ziarul Financiar.
Teleorman se află pe primul loc în topul județelor cu cel mai mare raport între pensionari și angajați. În acest județ, în primul trimestru al anului, existau 83.640 pensionari la un număr de 56.654 de angajați, ceea ce indică un dezechilibru de 47,6% în favoarea pensionarilor, creând o presiune economică semnificativă asupra populației active.
Potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), în 20 de județe din România, numărul pensionarilor îl depășește pe cel al salariaților. Aproximativ jumătate dintre județele țării se confruntă cu o forță de muncă insuficientă în comparație cu numărul pensionarilor.
Putem observa că în regiunile de sud și est ale României (cum ar fi Teleorman, Vaslui, Giurgiu, Botoșani, Mehedinți etc.), proporția pensionarilor este considerabil mai mare comparativ cu cea a angajaților.
În schimb, județele Ilfov, Timiș, Cluj, alături de București, se remarcă printr-un număr semnificativ mai mare de angajați față de pensionari. Cheltuielile totale destinate pensiilor au crescut în ultimii șapte ani, de la 63,6 miliarde lei în 2018, la o prognoză de 131,4 miliarde lei pentru 2024.
De asemenea, mai putem remarca faptul că și în județele Cluj, Sibiu, Alba, Mureș, Brașov sau Covasna sunt mai mulți angajați decât pensionari. Cel mai bun raport este înregistrat în Cluj, unde numărul angajaților depășește pe cel al pensionarilor cu 38%.
În Banat, județele Timiș și Arad înregistrează și ele un surplus de angajați, Timișul având cu 43,5% mai mulți salariați decât pensionari. În Crișana, Bihorul se remarcă, de asemenea, printr-un număr mai mic de pensionari în raport cu angajații.
Județele din Maramureș se încadrează în aceeași tendință. Din Muntenia, Prahova și Argeș înregistrează un număr mai mare de salariați față de pensionari. În Oltenia, doar Doljul prezintă acest echilibru, iar în Moldova, Iașiul se află pe primul loc, cu 23% mai mulți angajați decât pensionari.