News

Județul din România unde trăiește al doilea cel mai bătrân locuitor al Europei. Nea’ Ion a împlinit recent 111 ani

Un județ din România are cea mai mare speranță din țara noastră, conform datelor Institutului Național de Statistică. Aici trăiește un român de 111 ani.
06.06.2024 | 07:17
Judetul din Romania unde traieste al doilea cel mai batran locuitor al Europei Nea Ion a implinit recent 111 ani
Județul din România unde trăiește al doilea cel mai bătrân locuitor al Europei. Nea' Ion a împlinit recent 111 ani. Foto: PRO TV
ADVERTISEMENT

Este vorba despre Ion Ciocan, al doilea cel mai vârstnic cetățean al Europei, care a împlinit 111 ani de curând. Ion Ciocan trăiește în comuna Galicea, unde 10% dintre locuitori au peste 80 de ani. Una dintre nepoatele bărbatului, Camelia Ciocan, a dezvăluit care este secretul longevității bărbatului care a trăit o eternitate.

Județul din România unde trăiește al doilea cel mai bătrân locuitor al Europei

Viața cumpătată, fără excese și să nu pui la inimă. Și să spui așa: Doamne, dă-mi putere să accept ceea ce nu-mi place, adică ce nu pot să schimb”, a declarat femeia, conform Știrile ProTV. Locul pare să aibă ceva special, mai ales că mulți dintre consăteni se apropie de vârsta de 100 de ani.

ADVERTISEMENT

Ion Ciocan recunoaște că lucrurile simple care îl fac fericit sunt o grădină plină cu flori și castronul cu căpșuni. ”O vecină a trăit 102 ani. Mai jos, pe partea cealaltă, a murit un vecin anul trecut de 100 de ani fără două zile, mai la vale, un vecin a murit de 103 ani!“, explică și nepoata Mirela Ciocan.

Un vecin al familiei Ciocan este Petre Vlăsceanu, un bărbat care are 94 de ani. Este surprins de jurnaliști în timp ce sapă în grădină, pentru că se simte în putere. ”Până acuma sunt bine, decât că nu sunt așa bătrân, terminat, nu sunt! Trebuie să merg, nu stau să anchilozez, aia m-am gândit!”, explică Petre Vlăsceanu.

ADVERTISEMENT

Vărul lui Petre, Polifronie, glumește când vine vorba despre vârsta sa, pe care preferă să o pună ”în oglindă”. ”Am 68 de ani”, glumește bărbatul care tocmai a împlinit 86 de ani. ”Eee, iară, iară, să mă prinzi! Mă, citește invers 68 și atuncea știi”, răspunde, amuzat, bătrânul, când e întrebat în ce an s-a născut.

România, speranță de viață scăzută comparativ cu restul țărilor din UE

Ar conta mult că Vâlcea e un județ cu dealuri înverzite, ape termale, climă blândă și aer curat, însă secretul longevității populației pare să fie stilul de viață. Sociologul Romulus Oprică spune că oamenii de aici fac mai multă muncă fizică decât cei din alte județe, astfel că se explică și de ce mulți dintre ei ajung la 100 de ani.

ADVERTISEMENT

”Unul dintre elementele care îi leagă pe toți acești oameni care au o vârstă înaintată este fix mișcarea constantă pe care ei o fac, că se ocupă de grădinărit, că merg mult pe jos, că au activitate zilnică ce îi ține în priză, ce le ține organismul sănătos”, explică Romulus Oprică pentru Știrile PRO TV.

Cu toate acestea, România are o speranță de viață de 76,6 ani, fiind a 3-a țară din coada clasamentului european, așadar țara din Europa unde oamenii trăiesc cel mai puțin. Pe primul loc sunt locuitorii din Spania, care trăiesc în medie 84 de ani. Problema românilor este că beau prea mult alcool și că adoră pâinea și carnea, două alimente care cauzează probleme de sănătate în timp.

ADVERTISEMENT

De altfel, o altă statistică din UE arată că românii sunt cei mai bolnavi dintre europeni. Mai mult, România înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii evitabile din Uniunea Europeană, în condițiile în care mortalitatea prin cauze tratabile este de două ori mai mare decât media UE. Așadar, speranța redusă de viață nu îi miră pe specialiști.

ADVERTISEMENT