Life

Județul în care oamenii au rămas neputincioși în fața naturii. Seceta a făcut dezastru și culturile sunt compromise total

Seceta a distrus în totalitate culturile de porumb și floarea soarelui dintr-un județ din România. Agricultorii nu vor mai avea ce să culeagă la toamnă.
11.07.2024 | 16:04
Judetul in care oamenii au ramas neputinciosi in fata naturii Seceta a facut dezastru si culturile sunt compromise total
Seceta a distrus culturile de porumb și de floarea soarelui dintr-un județ din România. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Canicula face ravagii în România. Nu doar persoanele au de suferit din cauza temperaturilor ridicate, ci și culturile. Într-un județ din România, agricultorii se plâng că în toamnă nu vor avea ce să recolteze.

Culturile de porumb sunt compromise în totalitate în județul Olt

În județul Olt, culturile de porumb arată precum peisajele apocaliptice din filme. Căldura excesivă a făcut ravagii, iar cea mai mare temere a agricultorilor este că nu vor avea ce să culeagă la toamnă.

ADVERTISEMENT

Directorul adjunct al Direcției Agricole Județe a constatat faptul că o mare parte din culturile de porumb au fost afectate de canicula din ultima perioadă. Nici culturile de floarea soarelui nu arată prea bine.

Potrivit reprezentanților DAJ și APIA, peste 236 de hectare de porumb și floarea soarelui au fost distruse de caniculă. DAJ și APIA au format o comisie de specialiști care să constate situația și să vină cu măsuri favorabile pentru agricultorii ale căror culturi au fost compromise.

ADVERTISEMENT

Singura ”vinovată” de această situație este vremea. În ultima perioadă, termometrele au indicat peste 35 de grade, iar precipitațiile aproape că nu au existat deloc. Din cauză că nu au avut suficientă apă, culturile de porumb nu s-au mai dezvoltat, iar acum încep să se usuce.

Agricultorii solicită constatarea calamităților

Cele mai afectate de caniculă sunt culturile din jumătatea de Sud a județului Olt. Aici, din păcate, nu se mai poate face nimic pentru culturile de porumb. Acestea sunt compromise în totalitate, așa că agricultorilor le-a mai rămas un singur lucru de făcut.

ADVERTISEMENT

Mai mulți agricultori au făcut tot posibilul pentru a se interesa de procedura de constatare a calamităților. Cei care au făcut deja primele demersuri în acest sens sunt cei din Rusănești, Brastavățu, Corabia și Vișina.

Inițial, agricultorii vor trebui să se prezinte personal la primăria din localitate pentru a semnala pagubele produse de caniculă. Ulterior, vor fi constituite alte comisii din reprezentanți APIA și DAJ, care se vor deplasa în teren pentru a constata și a evalua situația.

ADVERTISEMENT

Potrivit directorului adjunct al DAJ, din primele constatări la fața locului a reieșit faptul că cele mai afectate sunt culturile de porumb neirigate. Hectare întregi sunt compromise total din cauza lipsei de apă și a caniculei.

Dezastrul nu se va resimți doar la toamnă, ci își va pune amprenta și asupra bugetului agricultorilor. Mulți dintre ei au investit în culturi apelând la credite, iar acum, în plină vară, și-au dat seama că nu se vor alege cu nimic.

”Unii fermieri au credite, au investit pentru culturile de porumb şi floarea-soarelui şi acum le văd compromise. Ei sunt acum expuşi, pentru că nici la grâu nu au obţinut o producţie foarte bună. A fost bună, dar mai mică faţă de anul trecut. Nici preţul grâului nu-i ajută.”, a declarat directorul adjunct DAJ, potrivit agrointel.ro.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul