Life

Județul unde s-a ales praful de recolta fermierilor. Un fenomen tot mai popular în România a afectat zeci de mii de hectare

Într-un județ din România s-a ales praful de recolta fermierilor. Un fenomen tot mai popular în România a afectat zeci de mii de hectare.
15.05.2024 | 19:54
Judetul unde sa ales praful de recolta fermierilor Un fenomen tot mai popular in Romania a afectat zeci de mii de hectare
Județul unde s-a ales praful de recolta fermierilor. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Într-un județ din România s-a ales praful de recolta fermierilor. De vină este un fenomen care a devenit tot mai popular în România. Se pare că acesta a afectat zeci de mii de hectare într-un timp scurt.

Județul unde s-a ales praful de recolta fermierilor

Probleme mari pentru o mulțime de fermieri din România. Recolta lor a ajuns să fie ruinată destul de repede din cauza secetei, un fenomen care a tot luat amploare în țara noastră în ultimii ani de zile.

ADVERTISEMENT

Astfel, fermierii din județul Buzău s-au trezit că s-a ales praful de recolta lor. Seceta a compromis mai bine de 50% din recolta de grâu de anul acesta. Și vorbim de peste 25.000 de hectare de cereale care au fost afectate.

Având în vedere cele întâmplate, producția de anul acesta ar putea fi cu 50% mai mică față de cea de anul trecut. De ce se întâmplă acest lucru în județul Buzău? Lipsa apei reprezintă principala problemă.

ADVERTISEMENT

Mai exact, seceta și vântul puternic au afectat peste 50% din suprafață totală de teren agricol. Iar în unele locuri situația e și mai complicată după cum arată Direcția pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău.

Cosmin Florea, directorul DAJ Buzău, a vorbit și el despre toate cele întâmplate. Temperaturile anormale din ultimele luni de zile au contribuit la această situație. Au existat dimineți răcoroase, dar și o lipsă de precipitații destul de mare.

ADVERTISEMENT

Seceta a făcut ravagii în aceste zone

Acesta este motivul principal pentru care s-a ales praful de recolta multor fermieri de aici. Iar în cazul în care situația nu se va schimba, iar precipitațiile nu vor apărea, lucrurile ar putea fi și mai complicate.

„Avem multe înştiinţări pentru cultura de grâu. Temperaturile au fost anormale pentru lunile martie şi aprilie, ziua erau 30 de grade Celsius, dimineţile răcoroase, decalajele acestea mari împreună cu lipsa precipitaţiilor, cu seceta pedologică pentru că iarnă nu prea am avut au determinat pagube.

ADVERTISEMENT

Au fost înregistrat coduri galbene de vânt, rafalele puternice au făcut ca precipitaţiile căzute să se evapore foarte repede. La o primă evaluare undeva la 50-60% din suprafaţa de teren cultivată cu grâu, din aproape 50.000 de hectare a fost afectată.

Dacă ar mai cădea ceva precipitaţii sperăm că se va mai îmbunătăţi situaţia, măcar bobul să fie greu dacă spicul nu este mare. Dacă nu va ploua, va fi mai rău ca acum, producţia ar putea scădea cu 50% faţă de anul trecut”, a declarat, pentru Agerpres, Cosmin Florea, directorul DAJ Buzău.

Și se pare că o mulțime de zone din Râmnicu-Sărat se află într-o situație similară, alături de alte câteva comune din județul Brăila. Din cauza secetei, mai bine de 80% din cultura de grâu este afectată la momentul actual.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
România va avea încă un Drum Expres. Conexiune rapidă între două mari orașe
România va avea încă un Drum Expres. Conexiune rapidă între două mari orașe
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților