Fotbal international

Julian Nagelsmann doboară record după record. Cine l-a poreclit „Baby Mourinho” pe antrenorul lui RB Leipzig

14.08.2020 | 12:15
Julian Nagelsmann doboară record după record. Cine l-a poreclit „Baby Mourinho” pe antrenorul lui RB Leipzig
Julian Nagelsmann doboară record după record. Cine l-a poreclit „Baby Mourinho” pe antrenorul lui RB Leipzig. foto: hepta
ADVERTISEMENT

Pentru prima dată în istoria foarte tânără a clubului, RB Leipzig a urcat până în semifinalele Champions League, după ce a reuşit o destul de puţin scontată victorie în faţa lui Atletico Madrid, cu scorul de 2-1, golul calificării venind în minutul 88, din piciorul necunoscutului american Tyler Adams.

Dar, dincolo de meritele incontestabile ale echipei, se ascunde o muncă fantastică depusă de către unul dintre cei mai fanatici antrenori din lume la acest moment, puştiul Julian Nagelsmann, care la doar 32 de ani sparge cu zâmbetul pe buze record după record.

ADVERTISEMENT

Julian Nagelsmann continuă să uimească prin tot ceea ce face, el mâncând fotbalul pe pâine şi fiind capabil în orice moment să inventeze ceva nou, cu care să vină şi să îşi surprindă adversarul, rămas cu garda jos, incapabil de reacţie. Este cel mai tânăr antrenor de top din lume şi deja şi-a câştigat o notorietate impresionantă.

Julian Nagelsmann a învăţat meserie de la Thomas Tuchel

Bavarez la origini, Nagelsmann a vrut mai întâi să ajungă un fotbalist de valoare în Bundesliga, însă acolo Sus se proiectau alte planuri pentru el. O gravă accidentare la genunchi, suferită la numai 21 de ani, i-a tăiat drumul pe gazon, dar avea să i-l deschidă pe cel înspre banca tehnică.

ADVERTISEMENT

Mărturiseşte singur că a avut şansa să ajungă la Augsburg, altă echipă din Bavaria, unde, fiind în acelaşi timp student la Facultatea de Business, a intrat sub aripa lui Thomas Tuchel, exact antrenorul care îi va fi rival în semifinala cu PSG. Nagelsmann are foarte multă recunoştinţă pentru perioada petrecută la Augsburg, alături de Tuchel, care la 22 de ani i-a dat pe mână diverse echipe de juniori şi a sfârşit prin a-l copta în stafful său.

Când vorbeşte despre Julian, Tuchel reaminteşte mereu faptul că încă de la începuturile carierei acestuia a prezis ca va ajunge un antrenor de top şi că odată instalat principal, în 2016, la Hoffenheim a spus că echipa va fi mereu în prima parte a clasamentului cu un asemenea tehnician.

Julian Nagelsmann, Baby Mourinho. Antrenorul lui Leipzig, doborâtor de recorduri. Alături de Thomas Tuchel. Foto: Kicker.de

Şi Nagelsmann spune că doi antrenori i-au fost modele în carieră. Unul este Pep Guardiola, tînărul tehnician fiind fascinat de jocul Barcelonei din perioada lui Pep, şi Thomas Tuchel. În schimb, el şi-a căpătat porecla de „Baby Mourinho” din partea fostului portar de la Hoffenheim, astăzi luptător profesionist, Tim Wiese.

ADVERTISEMENT

Doboară record după record

Actualul antrenor al lui Leipzig a devenit cel mai tânăr tehnician din Bundesliga în 2016, la doar 28 de ani, când a fost instalat principal la Hoffenheim, moment critic pentru echipă, aflată pe locul 17, la şapte puncte de locul de salvare, dar Julian a reuşit minunea, obţinând şapte victorii din zece partide.

A devenit cu Leipzig cel mai tânăr antrenor din istoria Champions League care califică echipa într-o fază eliminatorie, prin dubla victorie în faţa lui Mourinho şi a lui Tottenham în optimile acestei ediţii, iar acum este cel mai tânăr din istorie, la 32 de ani, ajuns în semifinalele Champions League.

Antrenamente filmate cu drona

La Hoffenheim, Nagelsmann şi-a uimit jucătorii când a început să filmeze antrenamentele cu drone şi după ce a instalat un videoperete imens pe margine, în dreptul liniei de centru, conectat la patru camere care să surprindă fiecare colţ de teren, sistem care îi permite să urmărească fiecare parte a programului de antrenament şi să facă imediat corecţiile necesare.

ADVERTISEMENT
Julian Nagelsmann, Baby Mourinho. Antrenorul lui Leipzig, doborâtor de recorduri. Videoperetele folosit la antrenamente. Foto: Bundesliga.com

Antrenorul lui Leipzig este un adversar total al reţelelor de socializare. Pe când era la Hoffenheim şi-a deschis conturi pe Facebook şi Instagram, pentru a vedea impactul. În scurt timp, avea 42.000 de urmăritori pe Instagram şi fusese asaltat de cereri de prietenie pe Facebook. A pus imediat capăt experimentului, ştergând ambele conturi şi spunând că un antrenor nu are nevoie să stea pe reţele de socializare.

Este un familist convins

Julian este un familist convins. “Ajută enorm când vii noaptea acasă să găseşti un partener de viaţă şi pe fiul tău. Înseamnă foarte mult pentru munca mea”. Antrenorul îi este recunoscător soţiei Verena pentru că suportă munca sa şi nu se plânge că au puţin timp împreună, în timp ce micul Maximilian îi distrage toate gândurile odată ajuns acasă.

Cu siguranţă, Leipzig va fi doar o nouă trambulină din cariera superpromiţătoare a lui Julian Nagelsmann. Are doar 32 de ani, dar deja e socotit un antrenor de top. Şi nu va trece mult când va reveni în Bavaria natală, pentru a cunoaşte marea glorie pe banca lui Bayern Munchen, echipă la care se credea că va ajunge de la Hoffenheim, mai ales că şi dirijase trei jucători spre formaţia fanion a fotbalului german: Niklas Sule, Sandro Wagner şi Sebastian Rudy.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri