News

Jumătate de milion de mașini devin interzise în București. Ce taxe au de plătit șoferii din Capitală pentru a avea acces în centrul Capitalei

22.08.2019 | 11:59
Jumatate de milion de masini devin interzise in Bucuresti Ce taxe au de platit soferii din Capitala pentru a avea acces in centrul Capitalei

Jumătate de milion de mașini devin interzise în București dacă proiectul de hotărâre inițiat de primarul Gabriela Firea va intra în vigoare din 2020. Mai bine de 500.000 de mașini din Capitală și Ilfov, nu vor mai avea acces deloc în centrul orașului. O parte dintre acestea vor intra doar pe baza unei taxe. În mod evident, la toate acestea se adaugă și mașinile Euro1-Euro3 din alte județe care vor să circule prin București.

Jumătate de milion de mașini devin interzise în București

Astfel, conform celor de la Asociația Producătorilor și Importatorilor de Autovehicule, care citează date DRPCIV, în acest moment, parcul auto din București este compus din 1,14 milioane de autovehicule. Din păcate, peste 730.000, adică aproximativ 64% din acest total este reprezentat de autoturisme poluante si foarte poluante (Euro1-Euro4). Practic, există 161.847 de autovehicule Euro 1 și Euro 2, 282.800 Euro 3, 286.463 Euro 4, 203.306 Euro 5 și 206.603 Euro 6.

Proprietarii trebuie să știe că aproape 450.000 de autovehicule în gama Euro1-Euro3 nu vor mai avea voie să circule prin centrul Bucureștiului, dintre care 282.000 o vor putea face pe baza unei taxe. Nu se oprește aici pentru că lor li se adaugă cel puțin 10% autovehicule care nu sunt înmatriculate în București sau Ilfov, dar care circulă pe șoselele Capitalei, precum și 151.000 de autovehicule înmatriculate în Ilfov care vor avea același regim ca și cele din Capitală.

Jumătate de milion de mașini devin interzise în București. Mașini
Bucureștiul este capitala cu cel mai aglomerat trafic. Sursa foto – facebook

Ce taxe au de plătit șoferii din Capitală pentru a avea acces în centrul Capitalei

Vă reamintim că întreaga poveste a plecat după ce primarul General al Capitalei, Gabriela Firea a anunțat în urmă cu o săptămână punerea în dezbatere a unui proiect de hotărâre, care ar urma să intre în vigoare din 2020 și care prevede interzicerea autoturismelor non Euro, Euro 1 și Euro 2 în centrul Bucureștiului. De asemenea, șoferii mașinilor care nu sunt înmatriculate în București sau Ilfov vor plăti o taxă (vinietă) pentru a tranzita orașul. Prețul acesteia va fi de 1900 de lei anual.

Conform proiectului, autoturismul care are normă de poluare non Euro, Euro 1 sau Euro 2 va fi complet interzis în centrul Bucureștiului, în timp ce autoturismul cu Euro 3 va avea acces pe baza unei taxe. Zona ar putea fi Piața Victoriei, Ștefan cel Mare, Șincai, bd. Libertății, strada Presei, str. Mihai Eminescu, bd. Nerva Traian, Calea Șerban Vodă, Cale 13 Septembrie, str. Izvor și alte câteva străzi.