News

Aproape jumătate dintre români au cel puțin o datorie. Planificarea bugetului, un obicei rar

Un sondaj arată că aproape jumătate dintre români au cel puțin o datorie de achitat. De altfel, studiul arată că îndatorarea populației este un efect al pandemiei.
17.11.2021 | 13:43
Aproape jumatate dintre romani au cel putin o datorie Planificarea bugetului un obicei rar
ADVERTISEMENT

Aproape 50% din români au cel puțin o datorie de achitat, spune un studiu realizat de o firmă de recuperatori de credite. Aceștia susțin că îndatorarea populației este un efect al pandemiei.

Jumătate din Români au cel puțin o datorie de achitat

Conform unui studiu recent, românii nu stau prea bine la capitolul datorii. 47% dintre cei întrebați spun că au cel puțin o datorie de plătit.

ADVERTISEMENT

Iar 39% dintre români spun că nu reușesc să-și plătească facturile la scadență.

„Ne-am propus să sondăm modul în care percep românii presiunea datoriilor într-un an în care efectele pandemiei mențin îndatorarea populației pe tendință crescătoare, dar şi în condițiile în care cercetările derulate anterior ne-au relevat că responsabilitatea datoriei este scăzută. Rezultatele studiului din anul 2021 ne arată că acest specific cultural persistă: 47% dintre românii întrebați declară că au datorii, iar 39% spun că nu şi le plătesc la scadență”, a spus Cosmina Marinescu, directoarea firmei.

Doar 4 din 10 români „sunt mulțumiți de felul în care trăiesc”

De asemenea, studiul arată că doar 4 din 10 români spun că „sunt mulțumiți de felul în care trăiesc”.

ADVERTISEMENT

Odată cu înaintarea în vârstă, așteptările privitoare la nivelul de trai scad, la fel și cele cu privire la venituri, dar numai la țară. La orășeni tendința este inversă, iar bărbații sunt mai mulțumiți de venitul lor decât femeile.

„Persoanele intervievate raportează cele mai ridicate niveluri de satisfacție în legătură cu locuința, precum și cu locul de muncă; mai puțin de jumătate dintre intervievați sunt mulțumiți de felul în care trăiesc.

ADVERTISEMENT

Sunt nemulțumiți de banii pe care îi au 4 din 10 participanți la studiu.

Nivelul de satisfacție cu privire la nivelul de trai în general, precum și cu privire la bani tinde să scadă odată cu vârsta, respectiv să fie mai ridicat în rândul respondenților din mediul urban. De asemenea, bărbații sunt mulțumiți de banii pe care îi au în pondere ușor mai ridicată decât femeile”, se arată în studiu.

Sondajul mai arată faptul că doar 8% dintre cei chestionați își plătesc la timp facturile. 88% dintre respondenți cred că ar trebui să fie răsplătiți pentru achitarea la termen a datoriilor. Iar circa o treime dintre persoanele care au credite sunt în întârziere de 30 de zile.

ADVERTISEMENT

„46% dintre respondenți declară că își planifică bugetul lună de lună, 24% fac acest lucru mai rar, iar 29% nu fac asta niciodată”, arată sondajul.

În același timp, cercetarea relevă că pentru 16% dintre românii cu credite plata lor nu este o prioritate. Iar 3% dintre români consideră, totodată, că nu li se va întâmpla mai nimic în cazul în care nu-și vor achita la timp datoriile.

ADVERTISEMENT
Tags: