News

Jungla amazoniană, următoarea sursă a unei pandemii? Om de știință: ”Un rezervor imens de viruși”

17.05.2020 | 08:55
Jungla amazoniana urmatoarea sursa a unei pandemii Om de stiinta Un rezervor imens de virusi
ADVERTISEMENT

Jungla amazoniană ar putea fi următoarea sursă a unei pandemii care să lovească planeta. Aceasta este concluzia îngrijorătoare la care au ajuns mai mulți oameni de știință.

Jungla amazoniană, următoarea a unei pandemii? Om de știință: ”Un rezervor imens de viruși”

Oamenii de știință avertizează că următoarea pandemie ar putea veni din pădurea amazoniană. În acest sens, ei aduc o serie de dovezi care certifică faptul că această zonă ”mocnește” de viruși.

ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care omenirea se luptă din răsputeri să mai atenueze din impactul noului coronavirus, o maladie încă fără leac, din America de Sud vin vești menită să pună paie pe un foc deja imens.

Mai mulți ecologiști, biologi și epidemiologi și-au exprimat oficial îngrijorarea că următorul focar de proporții mondiale ar putea veni din pădurea amazoniană. Defrișările și avansul omului tot mai abrupt în aceste zone aduc un contact din ce în ce mai mare cu habitatele animale și cu rezervoarele potențiale ale bolilor.

ADVERTISEMENT

Amazonul este un rezervor imens de viruși”, a declarat David Lapola, ecolog de la Universitatea Campinas din Brazilia care studiază schimbările globale, conform IFLScience.

Lapola a descris pădurea amazoniană drept ”cel mai mare bazin de coronavirus din lume”, referindu-se la grupul mare de viruși care include gripa comună, SARS, MERS și COVID-19.

ADVERTISEMENT

60% din noile boli au provenit de la animal la om

Majoritatea bolilor care au apărut în ultimii ani – de la HIV și Ebola la SARS și chiar COVID-19 – sunt boli zoonotice , ceea ce înseamnă că s-au transferat de la animale la oameni.

Per total, se estimează că cel puțin 60% din cele 335 de boli noi apărute între 1960 și 2004 au provenit de la animale către oameni.

ADVERTISEMENT

”Nu cred că ar trebui să ne punem norocul la încercare”, avertizează omul de știință, amintind ca multe dintre virusurile care au lovit în perioada modernă au “sărit” de la animale la oameni.

De asemenea, cercetătorii mai spun că acest contact crescut cu animalele vertebrate nu este singura îngrijorare. Cercetările anterioare au arătat că defrișarea poate ajuta la crearea condițiilor ideale pentru ca țânțarii să transmită vectori ai bolilor precum Zika, malaria, febra dengue și febra galbenă.

”Răspândirea virușilor de la animale este un rezultat direct al acțiunilor noastre care implică animale sălbatice și habitatul acestora”, mai spune omul de știință.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut...
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut drepturile de televizare
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a...
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a străpuns urechea dreaptă: "Am auzit un şuierat, împuşcături"
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a...
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a spus Irina despre fostul milionar, ajuns falit și în azil
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul...
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul după ea / GALERIE FOTO
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de...
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de chibrit pentru a rezolva ecuația