News

Jungla Amazonului, cel mai mare bazin de coronavirusuri. Avertismentul unui cercetător brazilian

17.05.2020 | 18:56
Jungla Amazonului cel mai mare bazin de coronavirusuri Avertismentul unui cercetator brazilian
ADVERTISEMENT

O viitoare pandemie ar putea porni din pădurea tropicală din jurul fluviului Amazon. Exploatarea acestei păduri ar putea duce la încă un salt de la animal la om al unui agent patogen, informează stirileprotv.ro, citând IflScience.

Pericolul  ascuns din junglă

Mai mulți biologi și epidemiologi cred că pericolul ca o boală cu origini în jungla amazoniană să se transmită la om este foarte ridicat, mai ales că intervenția omului în habitatul animalelor de aici s-a intensificat.

ADVERTISEMENT

Amazonul este cel mai mare bazin de coronavirusuri din lume”, a susține David Lapola, de la Universitatea Campinas din Brazilia.

Lapola crede că oprirea defrișărilor ar fi singura cale de a preveni apariția unei noi boli infecțioase la oameni. „Ar fi bine să nu ne încercăm norocul”, a avertizat brazilianul.

ADVERTISEMENT

Potrivit estimărilor actuale, dintre cele 335 de noi boli inventariate la oameni între 1965 și 2004, circa două treimi au fost preluate de la animale, adică sunt boli zoonotice.

Printre acestea sunt HIV, Ebola, SARS și COVID-19.

Vești îngrijorătoare din Myanmar

Un avertisment similar a fost lansat și într-un studiu recent care anunța descoperirea a altor șase tipuri de coronavirus la liliecii din Myanmar. Deși nu sunt înrudite cu SARS-CoV-2, încă nu se știe modul în care noile tipuri de coronavirus ar putea afecta sănătatea oamenilor.

ADVERTISEMENT

Între 2016 și 2018 cercetătorii au luat sute de mostre de salivă și guano (fecalele liliecilor) de la 11 specii diferite de lilieci. Mostrele au fost colectate din trei locuri din Myanmar unde oamenii intră în contact apropiat cu animalele sălbatice, inclusiv prin folosirea guano pe post de îngrășământ natural.

În două dintre aceste locuri sunt sisteme de peșteri unde oamenii vin în contact cu liliecii prin strângerea de guanos, practici religioase și ecoturism”, se arată în studiul publicat pe 9 aprilie în revista PLOS ONE.

ADVERTISEMENT

Contactele dintre oameni și speciile sălbatice sunt din  ce înce mai frecvente,  iar pandemia de COVID-19 este un avertisment asupra faptului  că sănătatea omului depinde de aceste interacțiuni.

În întreaga lume oamenii interacționează cu natura cu o frecvență în creștere, deci cu cât înțelegem mai bine acțiunea virusurilor la animale – în ce condiții apar mutațiile și cum se răspândesc la alte specii – cu atât mai  mult putem reduce potențialul lor pandemic”,  a spus Marc Valitutto, coordonatorul studiului și fost veterinar la Smithsonian’s Global Health Program.

ADVERTISEMENT
Tags: