Sport

Jucătorii străini de la Dinamo Kiev și Șahtior Donețk încep să părăsească România. David Neres a ajuns acasă și este în siguranță, alături de familia lui

Duminică noapte, fotbaliştii strâini de la Dinamo Kiev şi Şahtior Doneţk au ajuns în România. Printre jucători se numără şi Junior Moraes care deţine cetăţenia ucraineană.
01.03.2022 | 10:35
Jucatorii straini de la Dinamo Kiev si Sahtior Donetk incep sa paraseasca Romania David Neres a ajuns acasa si este in siguranta alaturi de familia lui
Sursa foto: FRF
ADVERTISEMENT
01-03-2022
08:35

După 2 zile de calvar, brazilianul lui Șahtior, David Neres, este în siguranță, alături de familie

Atacantul brazilian David Neres, legitimat la echipa ucraineană Șahtior Donețșk, a ajuns acasă după 2 zile și jumătate de calvar.

În ultimele zile, am trecut prin clipe de groază în Ucraina și am trăit momente pe care nu le doresc nimănui. Nu mi-am imaginat vreodată că voi fi martor unor astfel de evenimente.

Am reușit să ne întoarcem acasă după două zile și jumătate de mare disperare datorită președintelui UEFA, Aleksander Ceferin (n.r. – președintele UEFA), care ne-a asigurat plecarea în siguranță la Cernăuți.

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

O postare distribuită de David Neres Campos (@davidneres)

 

Brazilianul Junior Moraes ne-a facilitat intrarea în Hotelul Opera, iar federația ucraineană ne-a găsit cele mai sigure rute și locuri după ce am putut părăsi hotelul.

Slavă, Domnului!, suntem în siguranță alături de familiile noastre. Când totul se va termina, ne vom rezolva situația de la echipă, care astăzi nu mai contează în condițiile războiului la care am fost martor acolo”, a scris Neres pe contul lui de Instagram.

28-02-2022
12:21

Mircea Lucescu și-a luat rămas bun de la fotbaliștii săi de la Dinamo Kiev și de la rivali de la Șahtior

Jucătorii străini legitimați la Dinamo Kiev și Șahtior Donețk au ajuns duminică seara în România, iar Federația Română de Fotbal le-a pus la dispoziție spații de cazare în Centrul Național de Fotbal de la Mogoșoaia.

Astăzi, mare parte dintre fotbaliștii străini de la cele două mari cluburi din Ucraina, însoțiși de familiile lor, au pornit spre țările natale.

Mai înainte, însă, au fost vizitați de Mircea Lucescu, tehnicianul român care a scris istorie atât la gruparea din Kiev, cât și la cea a ”minerilor” din Donețk.

În total 42 de persoane, fotbaliști și membri ai familiilor lor au primit găzduire din partea FRF. Aceștia au primit încurajări din partea lui Mircea Lucescu, antrenorul român numărându-se la rândul lui printre ultimii angajați ai lui Dinamo Kiev care au părăsit Ucraina.

După patru zile în care au stat în Ucraina, invadată de Rusia, fotbaliştii străini de la Dinamo Kiev şi Şahtior Doneţk au reuşit să ajungă în România. De aici, aceştia vor putea pleca spre ţara natală, unde vor aştepta terminarea conflictului.

Printre jucătorii refugiaţi s-a numărat şi Junior Moraes. Fostul atacant al Gloriei Bistriţa deţine, din martie 2019, cetăţenia ucraineană, ceea ce i-a făcut pe jurnaliştii de pe sport.ua să se revolte.

ADVERTISEMENT

Junior Moraes s-a refugiat în România, jurnaliştii din Ucraina sunt contrariaţi

Pe 25 februarie, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina, Volodimir Zelenski a ordonat mobilizarea generală. Astfel, bărbaţii cu vârsta de peste 18 ani nu au voie să părăsească ţara timp de 90 de zile, cât durează decretul semnat de preşedintele ucrainean.

Cum Junior Morase deţine cetăţenia ucraineană, jucătorul lui Şahtior Doneţk nu ar fi putut să părăsească ţara. Este şi motivul pentru jurnaliştii de la sport.ua s-au întrebat contrariaţi cum a putut să părăsească fotbalistul ţara şi au cerut clarificări.

ADVERTISEMENT

“Cu ce paşaport? Moraes a părăsit teritoriul Ucrainei. Junior a reuşit să ocolească legile. Este de remarcat faptul că printre cei 42 de refugiaţi (jucători şi familiile acestora) s-a numărat şi Junior Moraes, care are paşaport ucrainean.

Trebuie clarificat acest lucru. După introducerea legii marţiale în Ucraina, bărbaţilor între 18 şi 60 de ani le este interzis să părăsească ţara”, au scris ucrainenii.

ADVERTISEMENT

FRF s-a implicat în ajutorarea fotbaliştilor străini

Fotbaliştii străini de la Dinamo Kiev şi Şahtior Doneţk au intrat în România, duminică seară, prin vama Albiţa, unde au fost preluaţi de autocarul naţionalei României. Aceştia vor fi cazaţi la baza de la Mogoşoaia, iar luni vor pleca spre ţara natală.

“Acestea sunt momentele când solidaritatea, întrajutorarea sunt valori ale fotbalului care trec de dimensiunile sportive și intră în cele ale umanitarismului.

ADVERTISEMENT

Este modul în care noi, FRF, ne exprimăm sprijinul față de victimele acestui război sângeros din Ucraina. Vom continua să ajutăm fotbalul ucrainean să treacă peste încercări”, a declarat Răzvan Burleanu, pentru site-ul FRF, după ce i-a aşteptat pe jucători în vamă.

Junior Moraes (Brazilia), Fernando dos Santos Pedro (Brazilia), Pedro “Pedrinho” Victor da Silva (Brazilia), David Neres Campos (Brazilia), Maycon Andrade (Brazilia), Marcos Antonio (Brazilia), Vinicius Tobias (Brazilia), Domilson “Dodô” Cordeiro dos Santos (Brazilia), Ismaily Golçalves (Brazilia), Vitor “Vitão” Eduardo da Silva (Brazilia) şi Marlon Barbosa (Brazilia) sunt jucătorii străini ai lui Şahtior Doneţk, care s-au refugiat.

Carlos de Pena (Argentina) şi Vitor “Vitinho” dos Santos (Brazilia) sunt cei doi străini din lotul lui Dinamo Kiev, care au ajuns în România. De asemenea, Mircea Lucescu a părăsit Ucraina, în weekend, şi a revenit în Bucureşti.

ADVERTISEMENT