Sport

Jurgen Klopp a luat foc după ce miliardarii saudiți au preluat Newcastle: ”Se încalcă drepturile omului”

Preluarea clubului Newcastle United de către Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite este contestată vehement de antrenorul Jurgen Klopp.
15.10.2021 | 18:53
Jurgen Klopp a luat foc dupa ce miliardarii sauditi au preluat Newcastle Se incalca drepturile omului
ADVERTISEMENT

Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al coroanei Arabiei Saudite a preluat clubul Newcastle United prin intermediul Fondului Public de Investiții din țara sa și a declanșat o serie de proteste în rândul oamenilor de fotbal din Anglia.

Jurgen Klopp a avut un discurs devastator referitor noul acționar majoritar al clubului Newcastle, dar și la adresa lui bin Salman, acuzat de încălcarea drepturilor omului.

ADVERTISEMENT

Jurgen Klopp: ”Este al treilea club deținut de un stat!”

Antrenorul lui FC Liverpool a așteptat în zadar o reacție din partea Premier League referitoare la preluarea clubului Newcastle de către Fondul Public de Investiții din Arabia Saudită, controlat de Mohammed bin Salman.

Neamțul de pe banca ”cormoranilor” consideră inacceptabil ca statele bogate ale lumii să preia cluburi de fotbal. În plus, Klopp a inserat în discursul lui vehement și ”păcatele” de care este acuzat prințul moștenitor al coroanei Arabiei Saudite – încălcarea drepturilor omului, răpiri, tortură și crime.

ADVERTISEMENT

”Sunt probleme legate de drepturile omului. Așteptam o reacție din partea Premier League, n-a venit. La începutul anului, a fost o ceartă uriașă cu privire la Super Liga Europei. Acum, se creează cam în același mod o superechipă. Va fi al 3-lea club deținut de un stat. Asta trebuie să confruntăm toți. 

Însă nu sunt atât de îngrijorat. În 2019, când am câștigat Liga Campionilor, erau alte două țari implicate în fotbal (Qatar, proprietara clubului PSG, respectiv Emiratele Arabe Unite care finanțează campioana Angliei Manchester City – n.r.).

ADVERTISEMENT

Dar mai importante decât banii sunt deciziile. Newcastle nu e foarte sigură că va rămâne în Premier League în acest an. Iar o retrogradare ar încetini procesul”, a tunat Jurgen Klopp într-o conferință de presă.

Mohammed bin Salman, bănuit că ar fi comandat asasinarea unui jurnalist

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, noul proprietar al clubului Newcastle United, este un personaj extrem de controversat, dar și foarte influent.

ADVERTISEMENT

Între altele, Mohammed bin Salam controlează Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite, este și vicepremierul țării și ministrul apărării. Tot el supervizează orice problemă politică și de securitate a regatului și este răspunzător și de economia Arabiei Saudite.

Mohhamed bin Salam este acuzat că a comandat asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, unul dintre cei mai mari contestatari ai prințului moștenitor.

Jamal Khashoggi a fost ucis în octombrie 2018 în consulatul din Istanbul, iar bin Salam a negat orice implicare în nefericitul eveniment, ba chiar a promis că se va implica în aflarea adevărului. La trei ani distanță, moartea jurnalistului este în continuare învăluită în mister.

ADVERTISEMENT