Fotbal international

Jurgen Klopp, interviu inedit: „Când mă răstesc, arăt ca un criminal în serie!”. Dezvăluirea despre Sadio Mane și Mo Salah

12.12.2019 | 00:01
Jurgen Klopp interviu inedit Cand ma rastesc arat ca un criminal in serie Dezvaluirea despre Sadio Mane si Mo Salah
ADVERTISEMENT

Unul dintre cei mai râvniți antrenori din Europa a acordat un interviu în revista „FourFourTwo”, în care a abordat mai multe subiecte, printre care rasismul, credința lui și istoria țării sale natale

Jürgen Klopp este un antrenor de excepție și a reușit să transforme pe FC Liverpool într-o adevărată mașinărie de fotbal, alături de care a adus în „Insulă” cel mai râvnit trofeu, Liga Campionilor, în sezonul precedent, după o finală englezească la discreție, câștigată în fața lui Tottenham Hotspur cu 2-0.

ADVERTISEMENT

Nu-i de mirare, așadar, că este cel mai iubit antrenor din istoria recentă a „cormoranilor”, iar fanii de pe „Anfield Road” își pun mari speranțe în el că va reuși să câștige titlul în Premier League, după o pauză de 29 de ani.

Când ați ajuns la Liverpool echipa traversa o perioadă slabă. De ce ați ales să veniți aici?

–  Sincer să fiu, știam exact prin ce situație trece echipa, cunoșteam istoria clubului și am luat-o ca pe o provocare. Am vrut să readuc spiritul și gloria de altădată a lui Liverpool. Am avut la dispoziție toate ingredientele necesare, iar responsabilitatea mea a fost să fac lucrurile să meargă bine.

ADVERTISEMENT

Cum ați descrie Liverpool în acea perioadă?

– Adesea o comparam pe Liverpool cu o grădină neîngrijită. Odată ce o cureți, tai buruienile, începi să ai din ce în ce mai multă grijă de ea, cu atât vei avea o grădină mai frumoasă, și mai frumoasă, și mai frumoasă… Pentru mine, reconstrucția echipei a fost foarte plăcută, mai ales când văd unde am ajuns ca nivel.

„Avem o cameră specială de rugăciuni pentru Mo Salah și Sadio Mane”

În ultima vreme apar tot mai multe cazuri de rasism, ați avut probleme până acum la Liverpool cu astfel de cazuri?

ADVERTISEMENT

– Nu, la noi în echipă toată lumea este respectată și acest lucru este bun, pentru că este unul dintre sensurile fotbalului pentru mine. Printr-un singur joc, aparent ușor, oameni din întreaga lume se pot împrieteni, indiferent ce sex, religie sau culoare au fiecare dintre ei.

De exemplu, noi avem o cameră specială de rugăciuni pentru Mo Salah și Sadio Mane, iar toți colegii lor îi respectă, la fel și fanii.

ADVERTISEMENT

Ce părere aveți despre cazurile de rasism din ultima vreme?

– Sunt absolut șocat. Deobicei nu urmăresc meciurile cu sonor, pentru că îmi place să analizez partidele, iar la un meci dintre Muntenegru și Anglia nu înțelegeam ce tot face Sterling când își acoperea urechile după un gol marcat. A doua zi am citit în ziare ce s-a întâmplat cu adevărat și am rămas șocat.

Ca jucător ați întâlnit astfel de cazuri?

– Niciodată! Eram la Mainz când Iugoslavia s-a destrămat și au început mai multe războaie în Balcani, iar în echipa noastră erau mai mulți sârbi și croați. Ei bine, se înțelegeau fără probleme unii cu alții, iar singurul subiect pe care nu îl abordau niciodată erau războaiele, în rest erau prieteni foarte buni, care puteau vorbi despre orice.

Și totuși sunteți născut într-o perioadă în care Germania încă era urâtă de toată lumea… (n.red. – 16 iunie 1967)

– Da, din păcate generația mea este ultima care trage după ea toate nenorocirile făcute de Germania în Al Doilea Război Mondial. Țin foarte mult la țara mea, dar oamenii din acele vremuri au greșit când au urmat orbește un nemernic, care cu astfel de idei precum xenofobia sau rasismul a dus la una dintre cele mai mari catastrofe din istoria umanității.

„Sunt foarte credincios!”

Faptul că sunteți o persoană credincioasă credeți că vă ajută mai mult în viață?

– Sunt creștin și încerc în fiecare zi să fac fapte bune. Nu mă rog pentru a avea o viață mai bună, ci pentru a trăi o viață normală de care să mă bucur. Sunt recunoscător pentru tot ce am primit de-a lungul timpului, dar nu trebuie să mă gândesc doar la mine.

Adevărul este că toți suntem egoiști, dar nu trebuie să fii prea egoist, ci să fii temperat. Pentru mine creștinismul este un lucru foarte bun, cel puțin cât îl înțeleg eu.

Mai greu i-a fost cu limba engleză…

Când ați ajuns în Anglia cum v-ați descurcat cu limba engleză?

– Mi-a fost destul de greu. Pentru englezi este foarte simplu, pentru că engleza se vorbește peste tot în lume și nu trebuie să învețe alte limbi. Mie mi-a fost mai greu la început, dar deja simt că fac progrese enorme și mă descurc destul de bine în engleză. Uite, Naby Keita are problema asta și ia lecții de engleză pentru a ajunge să se înțeleagă bine cu băieții.

Face eforturi și toți băieții îl susțin și sunt sigur că va reuși, dar mai are de lucrat. Acesta este unul din motivele pentru care nu este titular meci de meci. Eu sunt de părere că prin comunicare se pot câștiga sau pierde meciurile de fotbal.

„Bebelușii plâng când le zâmbesc”

Toată lumea din Anglia vorbește de duelurile Liverpool – Manchester City, despre rivalitatea Klopp – Guardiola. Ce părere aveți, le ce nivel se duce această concurență?

– Manchester City este o echipă foarte bună, iar Guardiola are mult prea multe atuuri în fața mea. Când se răstește, de exemplu, Pep arată foarte bine și aici mă refer la postură, ținuta pe care o are și felul în care gesticulează. Când mă răstesc eu, în schimb, arăt ca un criminal în serie!

Asta este fața mea, îmi mușc dinții într-un anumit fel…. fioros… Până și atunci când mă uit la bebeluși și le fac fețe drăguțe, sau cel puțin asta vreau, toți încep să plângă. Nu am ce să fac în această privință, iar Pep mă domină la acest capitol. Îmi place rivalitatea cu el și simt că împreună ne ajutăm să ne autodepășim puterile, la fel ca în sezonul trecut.

Sunteți o persoană foarte sinceră și care știe să prețuiască lucrurile mărunte. Până nu demult veneați la antrenamente cu un Opel, v-ți schimbat mașina de când ați luat Champions League?

– Încă mai conduc acel Opel. Eu am început să ador foarte mult meseria de antrenor în clipa în care nu a mai fost nevoie să-mi fac griji din cauza banilor. De când câștig sume impresionante, singurele mele gânduri sunt să-mi văd familia fericită.

Atunci când sunt cu soția, cei doi fii ai mei și cu prietenele lor, mă simt împlinit. Îmi place compania lor, iar băieții mei sunt cei mai buni prieteni pe care-i am, ceea ce este foarte măgulitor și răscolitor în același timp pentru mine.

Visează la o viață banală în Mainz…

V-ați gândit vreodată să plecați de la Liverpool?

– Mai am contract până în 2022 și știu foarte bine câte lucruri se pot întâmpla până atunci. Vreau să trăiesc cât mai mult momentul și încă nu m-am gândit ce voi face după. Mă bucur cel mai mult că pot să-mi aleg liniștit drumul și nu sunt constrâns de nimic.

Am momente când mă gândesc că nu vreau să mă apuce bătrânețile pe banca tehnică a unei echipe și că aș vrea să mă întorc la Mainz, unde să am o viață banală, dar fericită.

„Pentru a fi un bun lider, trebuie să ai mereu de partea ta oameni puternici. Eu îi vreau pe cei mai buni în jurul meu”

„Lumea crede că nu sunt un bun tactician pentru că sunt prea excentric în timpul meciurilor. Mă resemnez și mă gândesc că sunt tipul responsabil cu emoțiile”

„Eu am început să ador foarte mult meseria de antrenor în clipa în care nu a mai fost nevoie să-mi fac griji din cauza banilor. De când câștig sume impresionante, singurele mele gânduri sunt să-mi văd familia fericită”

„Asta este fața mea, îmi mușc dinții într-un anumit fel…. fioros… Până și atunci când mă uit la bebeluși și le fac fețe drăguțe, sau cel puțin asta vreau, toți încep să plângă. Nu am ce să fac în această privință”

  • 52 de ani a împlinit Jürgen Klopp pe 16 iunie
  • 2 trofee a câștigat Jürgen Klopp la Liverpool: Liga Campionilor și Surpecupa Europei
  • 8 octombrie 2015 este data la care Jürgen Klopp a semnat cu Liverpool
  • 4-3-3 este sitemul de joc preferat al lui Jürgen Klopp
ADVERTISEMENT
Tags: