News

Octavian Jurma, avertisment privind măsurile de relaxare: „Mă tem că varianta Omicron nu este chiar așa de blândă”

Cercetătorul Octravian Jurma susține că varianta Omicron a coronavirusului ar putea să nu fie una cu mult mai blândă decât Delta, astfel că măsurile de relaxare nu se justifică în momentul de față.
11.12.2021 | 09:59
Octavian Jurma avertisment privind masurile de relaxare Ma tem ca varianta Omicron nu este chiar asa de blanda
ADVERTISEMENT

Octavian Jurma a precizat că există date care indică faptul că varianta Omicron, apărută în Africa de Sud, conduce la o creștere a numărului de decese.

Din acest motiv nu s-ar justifica luarea unor măsuri de relaxare care s-ar putea dovedi premature, înainte de a avea o imagine exactă a riscurilor presupuse de către noua tulpină.

ADVERTISEMENT

Jurma crede că o relaxare a măsurilor de protecție împotriva Covid-19 ar putea face ca România să ajungă din nou în jurul a 10.000 de cazuri noi pe zi.

Varianta Omicron a crescut numărul deceselor în Africa de Sud

Mă tem că varianta Omicron nu este chiar așa de blândă cum speram”, a scris Octavian Jurma într-o postare pe Facebook menționând datele înregistrate în provincia Gauteng din Africa de Sud, care apoi au devenit similare în întregul stat african.

ADVERTISEMENT

În pandemia de COVID-19, curba deceselor debutează cam la 1-2 săptămâni după curba internarilor (care la rândul sîu e la 1-2 săptămâni în urma infectărilor). Așadar avem în săptămâna 47 o creștere mai mult decat dublă a numărului de spitalizari, urmată în săptămâna 48 de o creștere mai mult decat dublă a numărului de decese. În această săptămână (S 49) observăm o creștere importantă a numărului de decese care a depășit deja numărul de decese de săptămâna trecută.

Doar astăzi (vineri, 10 decembrie 2021) numărul de decese a crescut de la 54 la 75 de dimineața până seara. Dacă comparăm aceste 21 decese adăugate în jumătate de zi (din săptămâna 49), cu cele 21 de decese de acum două săptămâni (săptămâna 47), optimismul începe să pălească”, a scris Jurma.

ADVERTISEMENT

Din aceste date, cercetătorul timișorean concluzionează că măsurile de relaxare ar trebui amânate până când se va cunoaște mai bine  impactul noii tulpini. „Nu e prima dată când o nouă versiune a SARS-CoV-2 este subestimată mai ales în discursul politic la debutul valurilor, tocmai pentru că durează 3-4 săptămâni de la creșterea infectărilor până la creșterea deceselor”, se arată în postare.

O relaxare prematură

Din acest motiv, Octavian Jurma contestă oportunitatea măsurilor de relaxare adoptate recent de guvernul de la București, mai ales că autoritățile române au deja un istoric în ce privește neadecvarea măsurilor de combatere și prevenție la situația epidemiologică.

ADVERTISEMENT

Noi nu reacționăm la ceea ce vine, ci la ceea ce a trecut. Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem  și apoi de ne mirăm de dezastrul lăsat de furtună. Prin urmare, noi ne-am grăbit să adoptăm măsurile de relaxare înainte să aflăm cât de periculoasă este varianta Omicron”, apreciază Jurma.

În cazul României, varianta Omicron ar putea lovi mai tare întrucât s-ar pleca deja de la un platoru de 500 de cazuri noi pe zi, fapt ce ar face posibilă o creștere de până la 10.000 cazuri pe zi în circa trei săptămâni.

O să auzim iarăși „dacă știam, altfel făceam, dar de unde să știm” și „noi v-am lăsat să vă relaxați, dar voi sunteți de vină că v-ați relaxat”. Vestea bună este că tu decizi în mare măsură dacă vei face parte din valul 5 sau nu, la fel cum ai decis dacă vei face parte din orice val”, a conchis Octavian Jurma.

ADVERTISEMENT