ADVERTISEMENT
News

Jurnalist asasinat în Afganistan. Al șaselea reprezentant al presei ucis în ultimele două luni în această țară

Autor: Georgiana Dicu | 01.01.2021 | 18:53
Jurnalist asasinat în Afganistan. Al șaselea reprezentant al presei ucis în ultimele două luni în această țară
Bismillah Adil Aimaq a fost asasinat în prima zi a anului 2021 Foto: TOLOnews

Încă un jurnalist din Afganistan a fost asasinat, chiar în prima zi a noului an, fiind al șaselea reprezentant al presei ucis în această țară în ultimele două luni.

ADVERTISEMENT

Bismillah Adil Aimaq era jurnalist și activist al societății civile din provincia Ghor, a fost ucis de bărbați înarmați necunoscuți în orașul Feroz Koh din centrul provinciei.

Atacul vine la o săptămână după ce Rahmatullah Nikzad, șeful sindicatului jurnaliștilor din provincia Ghazni, a fost ucis într-un atac de bărbați înarmați în fața casei sale.

ADVERTISEMENT

50 de jurnaliști au fost uciși în întreaga lume în 2020

Purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei Ghor, Mohammad Aref Abir, a declarat că Adil era șeful unui post de radio local, Radio Sada-e-Ghor, și a fost ucis într-un atac de bărbați înarmați necunoscuți în satul Dara-e-Taimoor de la periferia orașului Feroz Koh, relatează televiziunea afgană TOLOnews.

Asasinatul vine la o săptămână după ce un alt jurnalist, Rahmatullah Nikzad, șeful sindicatului jurnaliștilor din provincia Ghazni, a fost ucis într-un atac de bărbați înarmați în fața casei sale.

ADVERTISEMENT

Fostul prezentator TOLOnews Yama Siawash, reporterul Radio Azadi, Elyas Daee, prezentatorul Enekaas TV în Nangarhar, Malala Maiwand și prezentatorul Ariana News, Fardin Amini, au fost uciși în diferite incidente începând cu 7 noiembrie.

Violența împotriva jurnaliștilor și a presei a crescut în Afganistan în ultimele luni, în ciuda negocierilor de pace dintre talibani și guvernul afgan.

ADVERTISEMENT

50 de jurnaliști au fost uciși în întreaga lume în 2020, potrivit unui raport de tratament abuziv și violență împotriva jurnaliștilor, publicat săptămâna trecută de Reporteri fără frontiere (RSF).

În timp ce numărul jurnaliștilor uciși în țări afectate de război continuă să scadă, tot mai mulți sunt asasinați în țări care nu sunt în război, se arată în raport.

ADVERTISEMENT

Potrivit Centrului Jurnaliștilor din Afganistan, o organizație independentă pentru libertatea presei, în ultimii 20 de ani cel puțin 119 jurnaliști afgani și corespondenți de știri străini și-au pierdut viața în țară.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!