News

A murit jurnalistul de investigații împușcat pe o stradă din Amsterdam. Update

Jurnalistul de investigații Peter de Vries, împușcat în urmă cu o săptămână pe o stradă din Amsterdam, și-a pierdut viața.
15.07.2021 | 17:49
A murit jurnalistul de investigatii impuscat pe o strada din Amsterdam Update
ADVERTISEMENT
15-07-2021
14:48

Jurnalistul olandez a murit la o săptămână după ce a fost împușcat în plină stradă

Decesul reporterului olandez Peter R. De Vries, la o săptămână după ce a fost împușcat pe o stradă din Amsterdam, a fost anunțat de familia lui și RTL Nederland, canalul media la care lucra.

“Peter a luptat până la sfârșit, dar nu putut câștiga bătălia. A murit înconjurat de cei dragi. A trăit după motto-ul lui: Un genunchi îndoit nu înseamnă libertate”, a anunțat familia lui într-o declarație publicată de RTL, postul de televiziune unde era angajat, relatează Reuters.

Trei bărbați au fost arestați în Olanda la scurt timp după atac, însă unul dintre ei a fost eliminat de pe lista suspecților.

Peter de Vries, jurnalistul de investigații împușcat pe o stradă din Amsterdam, se află în stare gravă la spital și se luptă pentru viața sa.

Premierul Olandei a catalogat incidentul drept un ”un atac șocant și de neînțeles”. Mark Rutte spune că vorbim și de un atac asupra libertății presei.

ADVERTISEMENT

Jurnalist de investigații din Olanda, împușcat pe o stradă din Amsterdam

Atentatul asupra lui de Vries a avut loc marți seara, în jurul orei 19:30, pe o stradă din Capitala Olandei.

Poliția batavă a transmis că jurnalistul a fost împușcat în apropierea uneia dintre cele mai mari pieţe publice din oraş, la puţin timp după ce a părăsit sediul unei televiziuni din apropiere.

ADVERTISEMENT

Peter de Vries a fost dus ”în stare gravă” la cel mai mai apropiat spital, a mai spus poliția olandeză.

Asupra jurnalistului au fost trase cinci focuri de armă de la mică distanţă, iar de Vries, în vârstă de 64 de ani, a fost rănit la cap, potrivit presei locale, citate de BBC.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii incidentului au transmis că trei persoane au fost arestate în legătură cu incidentul. Doi suspecţi au fost reţinuţi pe autostrada A4, la Leidschendam, iar al treilea, în Amsterdam. Printre ei s-ar afla și atacatorul principal.

Înainte de acest incident, de Vries primise protecţia poliţiei după ce a primit ameninţări pentru implicarea, ca jurnalist de investigaţie, în cazuri penale.

ADVERTISEMENT

Anterior atacului, cu doar câteva minute, jurnalistul a apărut la programul TV RTL Boulevard pentru a vorbi despre cazul unui cetățean ucis în 2019.

Premierul Olandei: ”Un atac șocant și de neînțeles”

Primarul din Amsterdam, Femke Halsema, a spus că jurnalistul este în stare gravă și ”se luptă pentru viaţa sa”. Edilul a condamnat atacul, despre care a spus că este unul ”crud, nemilos”.

Pe acest subiect a avut o reacție și premierul Olandei, Mark Rutte. Acesta a susținut o conferință de presă după ce s-a întâlnit cu oficialii și polițiștii anti-tero de la Haga.

Rutte a descris atacul ca fiind ”șocant și de neînțeles”, adăugând că a fost un atac asupra unui ”jurnalist curajos” și asupra libertății presei.

De-a lungul ultimilor ani, de Vries a primit mai multe ameninţări din partea interlopilor olandezi în urma implicării sale în mai multe cazuri.

Peter de Vries a scris materiale numeroase despre o serie de infracţiuni mediatizate, inclusiv răpirea în 1983 a magnatului berii Freddy Heineken. În 2013, cel care l-a răpit pe Heineken, Willem Holleeder, a fost condamnat pentru că l-a ameninţat pe de Vries.

ADVERTISEMENT