News

Jurnalista care a scris despre izbucnirea pandemiei în Wuhan, în stare gravă. “S-ar putea să nu mai trăiască mult”

Celebra jurnalistă întemnițată de către regimul comunist al Chinei pentru că a mediatizat reacția inițială a Beijingului cu privire la izbucnirea pandemiei COVID în Wuhan, se află ”la un pas de moarte”.
05.11.2021 | 11:52
Jurnalista care a scris despre izbucnirea pandemiei in Wuhan in stare grava Sar putea sa nu mai traiasca mult
ADVERTISEMENT

Jurnalista celebră de origini chinezești a fost reţinută și condamnată la închisoare de către regimul de la Beijing pentru că a vrut să spună adevărul față de izbucnirea pandemiei COVID în Wuhan.

Jurnalista chineză închisă pentru reportajele despre COVID este ”la un pas de moarte”

Celebra jurnalistă chineză care a fost închisă de către regimul comunist de la Beijing pentru că a mediatizat reacția Chinei față de izbucnirea pandemiei de coronavirus, se află ”la un pas de moarte”, scrie france24. Acest lucru l-a susținut propria ei familie care spune că a intrat în greva foamei. Întâmplare ce a provocat noi solicitări din partea organizațiilor de apărare a drepturilor omului ca aceasta să fie imediat pusă în libertate.

ADVERTISEMENT

Zhang Zhan în vârstă de 38 de ani, o fostă avocată, a fost la Wuhan în februarie 2020 pentru a face un reportaj cu privire la situația haotică din epicentrul pandemiei. Aceasta a pus atunci întrebări cu privire la gestionarea slabă de către autoritățile chineze a focarului de infecție al SARS-CoV-2 în înregistrările video făcute cu ajutorul telefonului său.

Zhang Zhan, închisă pentru că a vrut să spună adevărul

Aceasta ar fi fost reţinută în luna mai 2020 și a fost condamnată în decembrie la patru ani după gratii pentru că ”a provocat certuri și probleme” în interiorul țării comuniste, acuzație care este utilizată în mod frecvent de regimul de la Beijing pentru a reprima disidența. Acum este grav subnutrită și ”s-ar putea să nu mai trăiască mult timp”, după cum a fost scris de fratele acesteia, Zhang Ju, săptămâna trecută, într-o postare pe Twitter confirmată de apropiați ai cazului.

ADVERTISEMENT

La începutul acestui an, Zhang a intrat în greva foamei și era hrănită cu forța cu ajutorul unor tuburi nazale, a precizat pentru AFP la începutul acestui an echipa sa de avocați, care nu deținea informații despre starea sa actuală.

”S-ar putea să nu supraviețuiască iernii reci care se apropie (…) În inima ei, se pare că nu există decât Dumnezeu și credințele ei, fără să-i pese de nimic altceva”, a adăugat Zhang Ju, precizând că și-a sfătuit prin scrisori sora să ”aibă grijă de ea”.

ADVERTISEMENT

Organizațiile pentru drepturile omului: ”Să o elibereze imediat”

Postările lui Zhang Ju au provocat numeroase apeluri pentru ca sora sa să fie eliberată, iar Amnesty International a solicitat joi guvernului chinez să o elibereze.

”Să o elibereze imediat pentru ca ea să poată pune capăt grevei foamei și să primească tratamentul medical adecvat de care are nevoie cu disperare”, prezicează Amnesty International. Gwen Lee, activist al Amnesty, a afirmat într-o declarație că reținerea lui Zhang reprezintă un ”atac rușinos la adresa drepturilor omului”.

ADVERTISEMENT

Un apropiat al jurnalistei, care nu a vrut să își dezvăluie identitatea, a precizat pentru AFP faptul că familia a solicitat să se reunească cu Zhang în mai bine de trei săptămâni la penitenciarul pentru femei din Shanghai în care este deținută, însă nu a primit niciun răspuns. Cei de la AFP nu au putut să-l contacteze pe Zhang Ju, pe când mama lui Zhang nu a dorit să facă niciun comentariu. Închisoarea din Shanghai, la rândul acesteia, n-a dat niciun fel de răspuns când a fost contactată de AFP.

Nu-și poate ridica nici capul fără să fie ajutată

Potrivit organizației Reporteri fără frontiere (RSF), Zhang nu mai poate în prezent să meargă sau măcar să-și poată ridica capul fără ajutor. Zhang se numără printre cei patru cetățeni jurnaliști, precum Chen Qiushi, Fang Bin și Li Zehua, care au fost deținuți după ce au realizat un reportaj din Wuhan.

”Comunitatea internațională (trebuie) să exercite presiuni asupra regimului chinez și să obțină eliberarea imediată a lui Zhang Zhan înainte de a fi prea târziu (…) Își făcea doar datoria de reporter și nu ar fi trebuit să fie reținută, ca să nu mai vorbim de a primi o pedeapsă de patru ani de închisoare”, a susținut Cedric Alviani, șeful Biroului pentru Asia de Est al RSF.

ADVERTISEMENT