News

Jurnalistă din Ucraina, răpită de ruși! Familia Irinei Dubcenko: ”Ne rugăm să o găsească şi să ne-o aducă înapoi”

Irina Dubcenko, o ziaristă cunoscută în oraşul ucrainean Zaporojie, a fost răpită de armata rusă acum o săptămână, iar de atunci familia ei nu știe nimic despre soarta jurnalistei.
03.04.2022 | 14:42
Jurnalista din Ucraina rapita de rusi Familia Irinei Dubcenko Ne rugam sa o gaseasca si sa neo aduca inapoi
Jurnalista Irina Dubcenko din Ucraina a fost răpită de aramată rusă / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Irina Dubcenko, mamă a unei fetițe care urmează să împlinească patru anișori, a fost răpită acum o săptămână de ruși. Jurnalistă cunoscută, femeia a decis să rămână în satul Rozivka din sud-estul Ucrainei, în apropiere de orașul Mariupol, pentru a-şi îngriji bunica bolnavă.

Jurnalista răpită de armată, ținta abuzurilor rușilor

Conform informațiilor publicate de Libertatea, jurnalista Irina Dubcenko ar fi fost răpită din casa în care locuia alături de bunica eu bolnavă în ziua de 28 martie. Cu două zile înainte, ziarista apucase să vorbească cu sora ei, Alexandra.

ADVERTISEMENT

”Pe 26 martie, Irina a reuşit să mă sune. Mi-a spus că ocupanţii au venit la ea acasă chiar în acea dimineaţă. Au găsit-o imediat, pentru că vecinii le-au indicat unde stă. Toată lumea ştia despre ea, despre activitatea sa de jurnalist şi despre poziţia sa civică”, povesteşte Alexandra Dubcenko, conform Libertatea.

Din păcate, de atunci, nimeni nu mai știe nimic despre soarta ei. ”Irina fost dusă la Doneţk ca să fie judecată pentru activitatea ei jurnalistică. Mai mult de atât nu ştim, nu ni s-a spus locul exact unde se află. Nu ne-a rămas decât să mergem la toate autorităţile şi să ne rugăm să o găsească şi să ne-o aducă înapoi”, mai spune pentru sursa citată Alexandra Dubcenko.

ADVERTISEMENT

Mai mult, din discuțiile pe care le-au purtat cu bunica bolnavă, martoră a răpirii jurnalistei de armata rusă, Irina Dubcenko a fost la un pas să fie ucisă, singurul lucru care a salvat-o fiind faptul că este mamă.

”Salvarea ei a fost, de fapt, micuţa Maria. «Ai noroc că ai un copil mic, că ai fi fost împuşcată pe loc», i-au spus soldații, ne-a povestit bunica familiei, martor la răpire. Ştiau că are un copil mic. Ştiau totul despre ea”, a mai precizat, conform sursei citate, sora jurnalistei.

ADVERTISEMENT

Armata rusă a făcut liste negre cu jurnaliști incomozi

Răpirea jurnaliștilor și, în anumite cazuri, chiar uciderea lor, pare să fie una dintre activitățile văzute, din păcate, prea des de Ucraina de la începerea războiului declanșat de Rusia. De altfel, Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Ucraina a făcut un apel disperat în care cer ocupanților ruși să înceteze masacrul ziariștilor.

Serghei Tomilenko, liderul Uniunii Naţionale a Jurnaliştilor din Ucraina, a dezvăluit Federației Europene a Jurnaliștilor că armata ocupanților face liste cu persoanele incomode, mai ales jurnaliști. ”Un lucru e clar: în teritoriile ocupate, armata rusă caută jurnalişti. Acţiunile sunt cunoscute de toţi colegii de pe teren. În aceste regiuni, ruşii fac liste”, a precizat el.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii din Ucraina sunt vânați de armata rusă

De la începerea războiului din Ucraina acum 39 de zile, au murit cel puțin opt jurnaliști, majoritatea fiind uciși de invadatorii ruși. Cea mai recentă victimă a armatei ruse și ale bombardamentelor din Ucraina este reputatul fotoreporter de război Max Levin.

După ce a fost dat dispărut pe 13 martie, el a fost găsit mort, într-un sat din apropierea Kiev-ului pe data de 1 aprilie, ucis de o schijă care l-a atins la cap. Jurnalistul de 40 de ani era căsătorit și avea patru copii.

De asemenea, alți jurnaliști care au fost luați ostatici de armata rusă, dar au reușit să scape cu viață, au povestit cu lux de amănunte torturile și tratamentele inumane la care au fost supuși.

ADVERTISEMENT