Sport

Jurnalistele care au comentat meciuri de la EURO 2020. Ioana Cosma, într-o companie selectă

Ioana Cosma se află într-o companie selectă a jurnalistelor care au comentat meciuri la acest Campionat European de fotbal.
07.07.2021 | 17:32
Jurnalistele care au comentat meciuri de la EURO 2020 Ioana Cosma intro companie selecta
Jurnalistele care au comentat meciuri de la EURO 2020. Ioana Cosma, într-o companie selectă
ADVERTISEMENT

Sexul frumos a fost puternic reprezentat la acest Campionat European, atât în tribune, cât și pe „sticlă”, din ce în ce mai multe femei fiind solicitate pentru a comenta partide de fotbal. Asta s-a întâmplat și la EURO 2020.

România este reprezentată în acest top de către Ioana Cosma, prima femeie din România care a comentat un meci de fotbal la un turneu final.

ADVERTISEMENT

Ioana Cosma, într-o companie selectă a femeilor care au comentat meciuri la EURO 2020

Ioana Cosma nu este singura femeie care a comentat meciuri la această ediție a Campionatului European. Jurnalista se află într-o companie selectă și nu foarte numeroasă.

Prima partidă comentatată de jurnalista sportivă și prezentatoare a emisiunii „Ora exactă în sport” de pe PRO X a fost cea dintre Ungaria și Portugalia, pe data de 15 iunie. Deși a fost extrem de criticată de microbiști, jurnalista a primit și numeroase mesaje de susținere. Ioana Cosma a mai comentat și partidele Ungaria – Franţa (17 iunie) și Ungaria – Germania (19 iunie), dar și cel mai frumos meci de la acest turneu final, Elveția – Franța, disputat chiar la București.

ADVERTISEMENT
Ioana Cosma, alături de Ion Alexandru pe Național Arena, la meciul din optimi dintre Elveția și Franța
Ioana Cosma, alături de Ion Alexandru, pe Național Arena, la meciul din optimi dintre Elveția și Franța.

Nici colegele ei de la sport nu puteau rata ocazia de a o lăuda pe Ioana. Chiar în timpul meciului, Corina Caragea a postat un video cu mesajul: „Mândră de colega mea, Ioana”, iar Ramona Păun a postat un alt video în care a spus „Ioana, prima femeie care comentează la EURO #proudofyou”.

„Fotbalul și politica polarizează întotdeauna! Vă mulțumesc pentru tot! E chiar o zi specială pentru mine!”, a scris jurnalista pe contul său de Facebook, unde a mai adăugat: „Mulțumesc! Am văzut și comentarii. Și mai bine ! Tot o viață avem fiecare și o trăim cum vrem, nu cum vor alții”, le-a răspuns Ioana criticilor, pe care i-a acuzat de misoginism.

ADVERTISEMENT

Englezii au făcut o petiție pentru ca Emma Hayes să comenteze toate meciurile de la EURO 2020

Emma Hayes a devenit extrem de rapid preferința numărul unu a microbiștilor din Anglia cu privire la comentariile meciurilor de la EURO 2020. Femeia de 44 de ani este managerul echipei de fotbal feminin a lui Chelsea Londra, iar în trecut a fost antrenoarea și directorul sportiv al celor de la Chicago Red Stars of Women (2008-2010).

Emma i-a cucerit definitiv cu analizele ei pe suporterii englezi în urma meciului dintre Croația și Spania din optimile EURO 2020. Alături de Joe Speight, cei doi au oferit o lecție de cum trebuie comentată o partidă de fotbal: „Nivelul detaliilor din analiza Emmei Hayes este impresionant. E de departe cel bun mai comentator sportiv de la acest turneu final”, a scris utilizatorul FootballJoe pe twitter, unde povestea ei s-a viralizat rapid.

ADVERTISEMENT

Și fanii nu s-au oprit aici și au trimis o petiție postului TV ESPN UK, în care au cerut ca Emma Hayes să comenteze toate partidele de la EURO 2020. De altfel, comentatoarea sportivă a analizat multe meciuri împreună cu foști mari fotbaliști precum Gary Neville, Roy Keane, Ian Wright sau legenda lui Liverpool, Graeme Souness.

În Germania, meciurile de la EURO 2020 și Campionatul Mondial din 2022 vor fi comentate de mai multe femei

Cunoscutul post german de radio ARD a anunțat că cele mai importante meciurile de la acest Campionat European și de la Campionatul Mondial din Qatar vor fi comentate de femei.

Sabine Topperwien este o veterană a postului de radio, iar la 60 de ani e dezamăgită că nu va apuca să vadă o finală de Cupă Mondială comentată de o femeie, după cum a spus-o chiar ea.

Postul de radio a reacționat rapid și a luat decizia ca finala EURO 2020 să fie comentată de o femeie, lucru care se va întâmpla de asemenea și la finala Cupei Mondiale de anul viitor: „Am luat această decizie pentru a sublinia politica postului ARD de a promova femeile în jurnalismul sportiv”, a fost poziția oficială a trustului.

O jurnalistă din Germania, prima femeie care va comenta o finală de Campionat European

Julia Metzner este o jurnalistă sportivă și reporter al postului SWR din Germania. Julia comentează de mult timp meciurile din Bundesliga, unde este ascultată de circa opt milioane de oameni: „Face o treabă minunată și chiar merită să comenteze această finală!”, a spus directorul radioului, Steffen Simon.

Julia Metzner, prima femeie care va comenta o finală de Campionat European
Julia Metzner, prima femeie care va comenta o finală de Campionat European.

Sabine Topperwien a fost extrem de surprinsă și în același timp încântată că remarca sa a atras atenția conducerii celor de la ARD și a declarat: „Sunt foarte bucuroasă pentru succesoarele mele că vor avea două asemenea oportunități”.

Singura dilemă a rămas în acest moment cineva va comenta finala Campionatul Mondial de la Doha, care va avea loc pe data de 18 decembrie a anului viitor în Qatar.

  • 11 iunie – 11 iulie e perioada în care se va desfășura Campionatul European
ADVERTISEMENT