News

Jurnalişti BBC, arestaţi în Qatar pentru spionaj

O echipă de jurnalişti BBC a fost arestată în Qatar sub acuzaţia de spionaj, cu toate că jurnaliştii britanici se aflau în această ţară la invitaţia guvernului de la Doha, pentru a realiza...
19.05.2015 | 11:23
Jurnalisti BBC arestati in Qatar pentru spionaj

O echipă de jurnalişti BBC a fost arestată în Qatar sub acuzaţia de spionaj, cu toate că jurnaliştii britanici se aflau în această ţară la invitaţia guvernului de la Doha, pentru a realiza un reportaj despre condiţiile de muncă pentru imigranţi.

După ce au fost urmăriţi de opt maşini pline cu agenţi de securitate şi poliţişti, jurnaliştii au fost prinşi, acuzaţi de spionaj şi li s-au confiscat echipamentele, toate acestea pentru că gazdele nu au fost de acord ca jurnaliştii să filmeze mai mult decât ceea ce erau ei dispuşi să arate, scrie BBC.

Atorităţile i-au invitat pe cei de la BBC să filmeze doar noua clădire în care urmau să fie cazaţi muncitorii imigranţi, dar jurnaliştii au vrut să filmeze şi în alte centre în care locuiesc imigranţii şi unde condiţiile de viaţă sunt extrem de grele.

Oficialii de la Doha le-ar fi spus jurnaliştilor că nu se află la Disneyland şi nu pot să se plimbe cu camera de filmare după bunul lor plac.

“Am fost izolaţi de lume şi nu ni s-a permis să dăm niciun telefon. Am petrecut două nopţi într-o închisoare murdară. Ne-au arătat un dosar cu mai multe fotografii cu noi în timp ce munceam şi socializam în oraş. Am fost supravegheaţi încă de la sosire. Încătuşaţi, am fost duşi în faţa unui procuror care ne-a acuzat că nu respectăm Qatarul şi care ne-a ameninţat că ne va arunca pentru mai multe nopţi în închisoare pentru a ne învăţa o lecţie”, a declarat Mark Lobel, jurnalist BBC.

După cea au fost eliberaţi, după 48 de ore, jurnaliştilor li s-a interzis să părăsească ţara şi li s-a dat voie să îşi continue reportajul, însă nu li s-au returnat echipamentele confiscate.

“Este o problemă serioasă. S-a întâmplat acelaşi lucru şi cu echipă de filmare din Qatar. Ştim că şi activiştii au început să se teamă în această ţară. Cea mai bună soluţie pentur Qatar de a îmbunătăţi raportările despre condiţiile de muncă este să le îmbunătăţească, nu să împiedice media să vorbească despre ele”, a afirmat Mustafa Qadri, reprezentant Amnesty International.

Sursă: www.dcnews.ro