News

Jurnaliștii din Rusia îi cer lui Vladimir Putin să oprească represiunea împotriva presei

Președintelui Rusiei i-a fost solicitat de o serie de jurnaliști să oprească represiunea împotriva presei.
27.08.2021 | 22:45
Jurnalistii din Rusia ii cer lui Vladimir Putin sa opreasca represiunea impotriva presei
ADVERTISEMENT

Rusia tocmai a încheiat o serie de tratate cu Germania în legătură cu gazoductul Nord Stream 2, prin care germanii vor putea să importe mai ușor gaze, fără ca acestea să tranziteze Ucraina sau Polonia.

În urmă cu puțin timp, a avut loc un summit între Joe Biden și Vladimir Putin, considerat unul extrem de important de către Mircea Geoană, secretar adjunct general al NATO.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii îi cer lui Putin să oprească represiunea împotriva lor

Cele mai importante trusturi media independente din Rusia i-au solicitat lui Vladimir Putin și altor oficiali guvernamentali să oprească represiunea împotriva presei, prin care unele dintre cele mai importante publicații au fost declarate agenți străini sau au fost interzise în ultimul an, notează The Guardian.

Printre acestea, Meduza, TV Rain și Novaya Gazeta au semnat o scrisoare care cere Guvernului să scoată de pe lista neagră jurnaliști independenți și publicațiile acestora și să elimine legile legate de “agenți străini” și “organizații indezirabile”.

ADVERTISEMENT

“Suntem siguri că aceste evenimente sunt parte dintr-o campanie coordonată de a distruge presa independentă rusească, a cărei singură vină este constituită de către împlinirea onestă a sarcinilor profesionale către cititorii săi. Solicităm ca această campanie să fie oprită chiar acum”, se arată în scrisoarea citată de către The Guardian.

Publicații cunoscute și jurnaliști independenți au fost declarați agenți străini în urma unei legi din 2017 care le obligă să afișeze o atenționare legată de orice conținut pe care îl produc și să publice rapoarte legate de finanțarea acestora.

ADVERTISEMENT

În acest fel, trusturile explică faptul că potențialele surse de venit provenite din publicitate dispar, deoarece firmele sunt speriate de aceste prevederi.

Lista de “agenți străini” include publicații celebre precum Radio Europa Liberă, Meduza (publicație cu sediul în Riga), TV Rain, site-ul de investigație iStories și o multitudine de activiști pentru drepturile omului.

ADVERTISEMENT

Trustul de investigații media Proekt a fost declarat “organizație indezirabilă” anul acesta după ce a publicat o serie de investigații despre membri importanți din guvern și oameni de afaceri care ar avea legătură cu Putin, eveniment care a fost interpretat de către unii analiști drept o răzbunare a președintelui.

De asemenea, trustul a publicat și un material în care a spus că a găsit o tânără care ar fi fiica președintelui Rusiei, născută în urma unei relații extraconjugale a lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT