Sport

Jurnaliştii italieni l-au comparat pe David Popovici cu Johnny Weissmuller: „Ultimul Tarzan al înotului“

David Popovici ține primele pagini ale celor mai importante publicații ale lumii. Titlurile mondiale cucerite la Budapesta i-au făcut pe jurnaliștii englezi să-i aducă elogiul suprem, comparând-ul cu legenda Ian Thorpe.
23.06.2022 | 15:01
Jurnalistii italieni lau comparat pe David Popovici cu Johnny Weissmuller Ultimul Tarzan al inotului
Jurnaliştii italieni l-au numit pe tânărul înotător "Ultimul Tarzan al înotului". 
ADVERTISEMENT

La doar 17 ani David Popovici se bucură de apreciere la nivel mondial, după cursele fabuloase pe care le-a făcut la Budapesta, câștigând probele de 100 și 200 metri liber din cadrul Campionatelor Mondiale de natație.

“Ultimul Tarzan al înotului”

Prestigioasa Gazzetta dello Sport a realizat un amplu material despre proaspătul campion mondial român. Jurnaliştii italieni l-au numit pe tânărul înotător “Ultimul Tarzan al înotului”.

ADVERTISEMENT

“Moştenitorul lui Dressel este român, are 17 ani şi iubeşte filozofia, latina şi este un fan al Italiei: la Mondialele de la Budapesta a marcat o dublă la 100 şi 200 liber şi a devenit deja un mit”, precizează Gazzetta.

Trimiterea la Tarzan nu este deloc întâmplătoare. Celebrul personaj de film a fost interpretat magistral de Johnny Weissmuller, un fost înotător cu origini româneşti.

ADVERTISEMENT

Weissmuller s-a născut în Freidorf, în Austro-Ungaria, sat care, între timp, a devenit un cartier al Timişoarei. Deşi a rămas în memoria colectivă mai ales datorită carierei actoriceşti, “Tarzan” a fost şi un înotător de excepţie, cu cinci medalii olimpice de aur în 1924 şi 1928. Proba preferată… 100 de metri liber la care a luat titlul de fiecare dată. De asemenea, Weissmuller a stabilit de mai multe ori în carieră recordul pe distanţa de 100 de metri liber.

Englezii spun despre David Popovici că e noul Thorpedo, porecla legendarului Ian Thorpe

David Popovici a scris istorie la mondialele de natație de la Budapesta, iar maniera în care s-a impus în probele de 100 și 200 metri liber i-au entuziasmat pe specialiști.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii din întreaga lume alocă spații generoase în cele mai importante publicații, românului care la doar 17 ani este omul momentului în sportul planetar.

Britanicii de la The Sun i-au adus lui David Popovici elogiul suprem comparându-l cu Ian Thorpe, australianul cu nouă medalii olimpice în palmares, dintre care cinci de aur.

ADVERTISEMENT

”Să-l cunoaștem pe David Popovici, noul Thorpedo care poate schimba fața stilului liber. Românul a luat cu asalt Mondialele și vrea să facă din imposibil posibil.

ADVERTISEMENT

Când Ian Thorpe, regele înotului de 200m liber, și-a onorat promisiunea făcută românului David Popovici de a se prezenta la Budapesta pentru a-i înmâna medalia de aur, a părut un fel de înnobilare.

În 1998, un tânăr de 15 ani, pe numele lui Thorpe, a devenit cel mai tânăr campion mondial, la peste 400 m.

Acum, toți ochii sunt ațintiți asupra ’noului Thorpedo’ – un adolescent care își depășește colegii mai în vârstă și mai experimentați și care posedă aceleași atribute fizice și aceeași strategie care l-au făcut pe Thorpe o legendă”, titrează jurnaliștii de la The Times.

Cine este Ian Thorpe

Australianul Ian Thorpe, acum în vârstă de 39 de ani, este unul dintre cei mai mari înotători din istorie. Fostul sportiv de la Antipozi a dominat lumea natației între 1998 și 2004.

În perioada amintită cel alintat ”Thorpedo” a cucerit cinci titluri olimpice și nu mai puțin de 16 mondiale, probele lui favorite fiind cele de 200 și 400 metri liber.

A câștigat primul aur mondial la doar 16 ani, la Perth. Fostul copil-minune al înotului mondial a stabilit în fabuloasa lui carieră 22 de recorduri mondiale și olimpice.

A fost desemnat de patru ori cel mai bun înotător al anului și s-a retras la doar 24 de ani motivându-și gestul prin lipsa de motivație.

A încercat să revină în circuitul de performanță în 2011. A participat la câteva etape de cupă mondială și la calificările pentru Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, fără succes însă.

În același an, o accidentare la umăr l-a obligat să se retragă pentru a doua oară, de această dată definitiv.