News

Jurnalistul Cristian Botez, în stare gravă! Are nevoie urgentă de un transplant

08.04.2019 | 18:59
Cristian Botez are nevoie de un transplant de ficat

Jurnalistul Cristian Botez, care a primit un jet puternic de gaz lacrimogen în față, la protestele din fața Guvernului, și care a fost bătut cu bestialitate de trei indivizi, în urmă cu câteva săptămâni, se zbate între viață și moarte! Ziaristul are nevoie urgentă de un transplant de ficat!

Cristian Botez este în stare gravă! Are nevoie de un transplant de ficat

Cristian Botez se află acum internat la Spitalul Fundeni, din Capitală, unde medicii i-au spus că singura sa șansă la viață este un transplant. Lista de transplant este una foarte lungă, iar Cristian Botez nu mai are timp.

„Prietenul nostru, Cristian Botez – reporter special şi corespondent de război de aproape 30 de ani – trece printr-o grea cumpănă şi are nevoie de ajutorul nostru. Cristi este internat la Spitalul Fundeni în stare gravă, şi doar o minune l-ar putea salva. Are nevoie urgent de un transplant de ficat!

Cristian Botez
Cristian Botez a primit in fata un jet de spray lacrimogen la protestele din fata Guvernului

Bătut pentru că a luat apărarea unei domnișoare

Medicii spun că singura lui şansă reală este un donator viu, un om care să accepte să-i dea un lob (o porţiune) din ficatul său pentru a-i salva viaţa. Lista de aşteptare pentru un ficat recoltat de la un donator aflat în moarte cerebrală este extrem de lungă, pentru că România se confruntă de mult timp cu o criză de organe. Iar, pentru Cristi, timpul este extrem de scurt“, a scris jurnalistul Andi Laslău, într-un mesaj pe Facebook.

„Starea lui Cristian Botez s-a agravat după ce, în luna februarie, a fost bătut cu bestialitate de trei indivizi într-un magazin, pentru că a luat apărarea unei femei aflată la casa de marcat, pe care cei trei începuseră să o hărţuiască. Agresorii i-au spart capul şi un ochi cu pumnii, iar când s-a prăbuşit l-au lovit timp de câteva minute cu picioarele în burtă. Doi dintre ei sunt acum arestaţi.

Câteva zile mai târziu, ficatul lui – deja afectat şi ca urmare a inhălării de gaze toxice la mitingul din 10 august – a cedat. La protestele din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei – unde Cristian Botez a participat ca jurnalist, jandarmii i-au descărcat, la doar 20 de cm de faţă, spray-uri iritant-lacrimogene cu gaze de tip CS şi OC.

Potrivit studiilor internaţionale, gazul de tip CS folosit de forţele de represiune ale Jandarmeriei Române nu răneşte doar ochii – şi din 10 august Cristian Botez nu mai vede cu un ochi – ci poate provoca afecţiuni pulmonare grave şi poate afecta inima şi ficatul în mod semnificativ“, a menţionat Andi Laslău. Un alt bărbat a murit în urmă cu mai multe luni, după ce a primit și el un jet de gaz lacrigen în față, în timpul protestelor din 10 august 2018!