Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei nu i-a trimis pe cei patru suspecți care ar fi lovit pe un activist de mediu şi a doi jurnalişti în fața instanței cu cerere de arestare preventivă. În schimb, cei patru au fost puși sub control judiciar.
Totodată, a început oficial urmărirea penală împotriva lor, trei dintre ei fiind cercetaţi pentru lovire sau alte violenţe, iar unul pentru purtare abuzivă.
„În fapt s-a reţinut că, în ziua de 16.09.2021, în locul denumit Pârâul Rusului de pe raza comunei Panaci, judeţul Suceava, cei patru inculpaţi au lovit cu pumnii şi picioarele trei persoane vătămate ce realizau un documentar despre tăierile ilegale de arbori din păduri. Una dintre persoanele vătămate a fost supusă unui tratament degradant (…)
Dispunerea acestor măsuri au avut în vedere limitele de pedeapsă ale infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor, precum şi asigurarea bunei desfăşurări a urmăririi penale şi înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică”, se arată într-un comunicat al Parchetului, citat de Agerpres.
Inspectoratul Județean de Poliție Suceava a anunțat că patru bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore în cazul agresării celor doi jurnaliști și a activistului de mediu Tiberiu Boșutar. Cei patru bărbaţi au vârste cuprinse între 24 şi 44 de ani.
Cele patru persoane se află acum în arestul IJP Suceava urmând să ajungă în fața instanței la Judecătoria din Vatra Dornei cu propunere de arestare preventivă pentru infracţiunile de lovire sau alte violenţe şi purtare abuzivă.
Bărbații reținuți au domiciliul în comunele sucevene Șaru Dornei și Panaci.
Reprezentanții Gărzii Forestiere au transmis, printr-un comunicat, că au mers, pentru verificări, la Ocolul Silvic Dealu Negru, unde doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți crunt. Nu au fost identificate pe fondul respectiv tăieri ilegale.
„Cu prilejul controlului, s-a constatat că în zona respectivă au fost constituite două partizi de exploatare, una în anul 2020 și alta în anul 2021. Cele două partizi au fost constituite în conformitate cu prevederile legale și au fost exploatate cu respectarea regulilor de exploatare. În teren nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori și nici alte abateri de la legislația silvică. Nu au fost aplicate sancțiuni,” a transmis Garda Forestieră Suveava, printr-un comunicat, potrivit Digi24.
Instituția menționează că activistul mediu Tiberiu Boșutar și a echipa de filmare a mers în locația respectivă după ce li s-a cerut acest lucru, de către o persoană fizică. Aceștia urmăreau legalitatea modului de exploatare a arborilor care au fost marcați în cursul anului 2020.
„Precizăm că în conformitate cu reglementările tehnice în vigoare și cu prevederile amenajamentelor silvice, exploatarea masei lemnoase se face și în anul următor momentului în care arborii au fost marcați. Pentru a evita evenimentele de natura celui petrecut în data de 16.09.2021, când 3 persoane au fost agresate doar pentru faptul că au încercat să documenteze o posibilă încălcare a legii, Garda Forestieră Suceava adresează rugămintea pe această cale ca pentru orice neclaritate privind legislația silvică, persoanele interesate să se informeze de la instituțiile ce au atribuții în acest domeniu, respectiv ocoalele silvice și Garda Forestieră.
De asemenea, în calitate de instituție cu atribuții în domeniu, nu încurajăm și ne disociem de orice faptă sau activitate menită să intimideze sau să obstrucționeze demersurile de bună credință realizate cu scopul de a semnala orice posibila încălcare a legislației din domeniul silvic,” a adăugat Garda.
11 din cei 20 de indivizi care s-au năpustit peste cei trei bărbați care filmau un documentar au fost identificați și au ajuns pe mâinile oamenilor legii, fiind audiați. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan.
În acest caz, polițiștii s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar penal pentru lovire sau alte violențe și distrugere. Ulterior, pentru continuarea acțiunii penale, victimele au depus plângere.
„Cu persoanele vătămate s-a relaționat permanent și, având în vedere că au venit în București, au fost îndrumate să se prezinte la sediul IGPR- Direcția de Investigații Criminale, pentru a depune plângere prealabilă, necesară pentru punerea în mișcare a acțiunii penale. Cele 3 persoane vătămate s-au prezentat la sediul Direcției de Investigații Criminale, astăzi (n.r.-vineri), în jurul orei 14.00,” a adăugat reprezentantul IGPR.
Incidentul a avut loc în după-amiaza zilei de joi. Cei doi bărbați se aflau într-o pădure de pe raza comunei Coșna, din județul Suceava, alături de un alt coleg, cameraman.
Mihai Dragolea filma un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România când au fost atacați de un grup de aproximativ 20 de indivizi.
Atacul a fost unul extrem de violent, iar doi dintre bărbați și-au pierdut cunoștința în timpul agresiunii. De asemenea, întreg echipamentul jurnalistului și toate înregistrările efectuate au fost distruse.
Victimele au fost transportate la Spitalul Municipal din Vatra Dornei, iar oamenii legii au reușit să identifice o parte dintre suspecți.
Aceștia au ajuns deja în custodia polițiștilor de la Secția 15 din Vatra Dornei. Anunțul a fost făcut, pe pagina de Facebook, de asociația Greenpeace Romania.
„Avocații Greenpeace au intrat deja în legătură cu victimele conștiente și le oferă asistență juridică de urgență,” au transmis reprezentanții acesteia.
Cerem Inspectorului General al Poliției Române și Inspectorului Șef al IPJ Suceava să se implice direct în soluționarea acestui caz și să urmărească ancheta până la finalizarea ei!,” au dăugat.
Tiberiu Boșutar a povestit, pentru NewsBucovina, cum s-a petrecut totul. Acesta a explicat că cei trei bărbați au anunțat autoritățile, pentru constatare, în momentul în care au identificat mai multe cioate.
Înainte de sosirea oamenilor legii, activistul și ceilalți doi bărbați au fost atacați de un grup numeros de indivizi. Bărbații, care ar fi fost chiar pădurari, erau înarmați cu topoare și bâte și au venit.
Activistul a intrat în direct, direct din ambulanță. Omul a explicat că e simte și arată destul de rău, fiind pe targă, dar „cu siguranță, România arată mai rău ca mine! M-au dezbrăcat în pielea goală.”
El a mai precizat că jurnalistul se află într-o altă ambulanță, în stare mai gravă. El a povestit că au reușit să sune la 112, după ce Dragolea a primit un pumn și a căzut într-o râpă. Ulterior, acesta a fugit de agresori și a chemat ajutoare.