News

Justificarea oficială pentru carantinarea românilor care se întorc în țară. „Lipsa totală a protecției față de infectare”

Ministerul Sănătății a dat publicității un comunicat în care explică motivele pentru a devenit obligatorie carantinarea românilor nevaccinați care se întorc din străinătate.
12.12.2021 | 17:10
Justificarea oficiala pentru carantinarea romanilor care se intorc in tara Lipsa totala a protectiei fata de infectare
ADVERTISEMENT

În urma unei decizii a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, începând de vineri toți românii care se întorc din străinătate, fără să fi fost vaccinați și fără să fi trecut prin boală, vor trebui să intre în carantină pentru 10 zile.

Măsura a provocat nemulțumiri, mai ales că mulți români care lucrează în străinătate se întorc acasă de sărbători, astfel că Ministerul Sănătății a explicat care sunt considerentele care au stat la baza deciziei.

ADVERTISEMENT

În esență, MS argumentează că persoanele nevaccinate nu au niciun fel de protecție la infectare, iar gradul lor de contagiozitate este mai mare decât în cazul vaccinaților care totuși s-au infectat. De asemenea, testele PCR au o relevanță redusă în perioada asimptomatică a bolii.

Argumentele Ministerului Sănătății

În comunicatul Ministerului Sănătății, sunt patru argumente care justifică măsura radicală de carantinare pentru 10 zile:

ADVERTISEMENT

1) Diferenţa dintre o persoană vaccinată sau care a avut COVID-19 în ultimele 6 luni şi o persoană care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situaţii constă în lipsa totală a protecţiei faţă de infecţie la cea din urmă.

2)O persoană total neprotejată are cel mai mare risc de a se infecta. Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puţin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatologie specifică COVID-19.

ADVERTISEMENT

3) La persoanele cu un anumit grad de protecţie, conferită de vaccin sau de trecerea prin boală, posibilitatea îmbolnăvirii este mult redusă iar un rezultat negativ la testarea PCR este mult mai concludent.

4) Chiar şi în cazurile rare în care şi vaccinaţii şi foştii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecţia pe care o au deja face ca organismul lor să se apere eficient şi contagiozitatea lor să fie redusă, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor total neprotejate”.

ADVERTISEMENT

Testul PCR nu mai este suficient pentru evitarea carantinei

Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile, dacă au și un test RT-PCR făcut. Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă nici  test RT-PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

Sunt exceptați de  la această măsură angajații din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării, în state terțe, dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală.

Motivul pentru asta este că există misiuni, mai ales ale colegilor de la Poliție, dar nu numai, care sunt misiuni scurte, de însoțire, de aducere de oameni în țară, doar că e foarte greu să avem oameni pe care să îi trimitem și după aceea să fie carantinați”, a precizat, vineri, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT