Fotbal international

Justin Fashanu, primul fotbalist care a recunoscut că este gay! Povestea incredibilă a jucătorului de un milion de lire sterline! Video

06.10.2018 | 20:33
Justin Fashanu, primul fotbalist care a recunoscut că este gay, în tricoul naţionalei de tineret a Angliei
ADVERTISEMENT

Justin Fashanu este primul fotbalist care a recunoscut că este gay. Dezvăluirea făcută în 1990 a şocat lumea fotbalului, în condiţiile în care homofobia era la cote înalte în Marea Britanie. Imediat după acest moment, cariera atacantului englez a luat o altă turnură, în condiţiile în care cluburilor erau dispuse să-i ofere contracte doar pe perioade scurte.

Născut pe 19 februarie 1961, la Londra, Justin Fashanu şi-a început junioratul la Norwich City, echipă pentru care a şi debutat în prima ligă din Anglia. Chiar dacă a fost împrumutat de două la Adelaide City (Australia), în 1981, Brian Clough îl transfera la Nottingham Forest, formaţie care câştigase de două ori Cupa Campionilor Europeni. “Pădurarii” plăteau un milion de lire sterline, iar Justin Fashanu devenea cel mai scump fotbalist de culoare din istoria fotbalului englez.

ADVERTISEMENT

Justin Fashanu, primul fotbalist care a recunoscut că este gay, s-a sinucis la 37 de ani

În 1990, Justin Fashanu oferea un interviu în exclusivitate pentru ziarul The Sun, în care recunoştea că este gay. “Un fotbalist de un milion de lire sterline spune: sunt homosexual!”, era titlul care făcea vâlvă în fotbalul din Anglia. După această destăinuire, cariera fotbalistului a luat o cu totul altă turnură. În timpul meciurilor era şicanat de adversari, care făceau glume pe seama orientării sexuale, iar fanii îl jigneau de fiecare dată când intra pe teren.

Până să ofere interviul din The Sun, Justin Fashanu jucase, printre altele, pentru Norwich City, Nottingham Forest, Manchester City, Brighton sau West Ham United. După ce a recunoscut că este gay, atacantul englez a evoluat pentru Hamilton Steelers (Canada), Toronto Blizzard, Torquay United, Trelleborgs (Suedia) sau Miramar Rangers (Noua Zeelandă). În martie 1998, un adolescent de 17 ani din Maryland (Statele Unite ale Americii) l-a acuzat pe Justin Fashanu de agresiune sexuală, iar fotbalistul a decis să fugă în Anglia. Pe 2 mai 1998, la 37 de ani, fostul internaţional englez de tineret s-a sinucis. “Sper ca Iisus, pe care l-am iubit, să mă primească acasă”, a scris fotbalistul în scrisoarea de adio.

ADVERTISEMENT