Fotbal intern

Justin Stefan, atac la Răzvan Burleanu: „A pus pe butuci Ligile 2 și 3”. LPF a reclamat FRF la UEFA. Scrisoarea trimisă la Nyon

17.06.2020 | 19:22
Justin Stefan atac la Razvan Burleanu A pus pe butuci Ligile 2 si 3 LPF a reclamat FRF la UEFA Scrisoarea trimisa la Nyon
ADVERTISEMENT

Justin Ștefan a comentat în direct la TV realizările lui Răzvan Burleanu din ultima perioadă, pe care îl acuză că s-a axat doar pe Liga 1, în timp ce ligile inferioare au fost complet ignorate.

Președintele FRF îi acuză pe cei de la LPF de lipsă de profesionalism, după ce a declarat că i-a „scos din amorțeală”.

ADVERTISEMENT

De partea cealaltă, Justin Ștefan îl acuză pe Răzvan Burleanu că nu cunoaște toate regulamentele din fotbal și crede că Liga a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a se relua fotbalul în România.


UPDATE, 17 iunie, ora 19:22 / Aşa cum anunţase Justin Ştefan, LPF a reclamat Federaţia la UEFA. Iată scrisoarea trimisă forului european:

ADVERTISEMENT

„Stimate domnule Theodore Theodoridis,

Fotbalul românesc a început din nou, după o lungă perioadă de inactivitate forțată. Împreună cu autoritățile naționale și FRF, am realizat că sezonul 2019/20 va fi finalizat pe teren, protejând, în orice caz, principiul meritului sportiv, așa cum este indicat în liniile directoare ale UEFA.

Colaborarea dintre autoritățile române, FRF și LPF, a început în termeni excelenți, toți părțile interesate au fost invitate să ia parte la grupuri de lucru pentru a reprezenta nevoile și opiniile membrilor lor. Cu toate acestea, după ce FRF a decis să înghețe competiția diviziei a 3-a și să introducă o competiție de play-off în a doua divizie pentru promovarea în competiția noastră Liga 1, am observat că colaborarea dintre părți a luat o întorsătură dramatică.

ADVERTISEMENT

Deciziile de ultimă oră și un protocol cu ​​impact semnificativ asupra organizării meciurilor noastre au ajuns la birourile noastre fără consultarea corespunzătoare. În această perioadă, am primit informații valoroase mai mult de la autoritățile române, decât de la FRF. Pentru a nu pune în pericol reluarea meciurilor rămase, am acceptat situația și am încercat să fim cât mai colaboratori între toate părțile implicate.

Ultimul act al FRF în fața Ligii și a cluburilor sale este totuși motivul acestei corespondențe. Cu o zi înainte de repornirea competiției noastre, FRF a decis unilateral să introducă sancțiunile economice cele mai ridicate în fotbalul românesc împotriva cluburilor noastre din prima divizie în cazul încălcării protocolului său.

ADVERTISEMENT

Au mai fost discutate sancțiuni între Ligă și FRF, iar cluburile le-au respins în unanimitate, deoarece încălcările sunt deja sancționate de legislația națională și prin neplata drepturilor TV în cazul în care nu se pot organiza meciuri. Intenția de a emite sancțiuni economice ridicate în aceste perioade de incertitudine economică arată încă o dată inexistența preocupării pentru viitorul jocului profesional.

FRF a ignorat toate comentariile și vocile cluburilor noastre și a confirmat sancțiunile printr-o ședință a comisiei de urgență. Decizia finală pentru sancțiuni trebuie să fie ratificată de Comitetul Executiv al FRF săptămâna viitoare, ceea ce înseamnă că exact acei actori care nu sunt activi vor decide modul de sancționare a celor care au depus eforturi extraordinare pentru a termina sezonul pe terenul de joc.

FRF demonstrează că principiul implicării părților interesate, așa cum este elogiat în strategia UEFA 2019-2024, în conformitate cu cele zece principii ale bunei guvernări, nu are nicio valoare în fotbalul românesc și continuă să impună decizii cu ignoranță împotriva unuia dintre factorii importanți din fotbalul național, cluburile de primă divizie. Este inacceptabil ca membrii unei părți interesate să respingă în unanimitate o propunere și un organ de conducere să continue cu ignoranță și intenție clară de a câștiga financiar din sancțiunile economice impuse de comisia de disciplină. Vedem aici mai multe încălcări, cum ar fi încălcarea principiului subsidiarității și abuzului instituțional de poziție dominantă, la care aș dori să vă atrag atenția.

O instituție, precum FRF, care se preface că este modernă și respectă principiile moderne ale bunei guvernări, dar, în același timp, încalcă autonomia părților interesate pentru beneficiile sale în mod intenționat, reprezintă, din punctul meu de vedere, un pas înapoi pentru UEFA și intenția sa de a dezvolta guvernanța fotbalului la nivel național.

Este datoria noastră ca membri ai familiei de fotbal să raportăm un astfel de abuz de putere. FRF trebuie să înțeleagă că implicarea și punctele de vedere ale părților interesate naționale în procesul de luare a deciziilor, în special în ceea ce privește acele decizii care afectează direct părțile interesate, este un element esențial în guvernarea fotbalului modern. Liga și cluburile sale au decis să ia toate măsurile legale posibile, naționale și internaționale și să lupte împotriva unui astfel de abuz de putere.

După cum înțelegeți cu siguranță, liga are obligația de a-și susține membrul pentru a depăși această situație dificilă cauzată de pandemie din partea sportivă și din partea economică, care este principala noastră prioritate. Vă mulțumesc din timp pentru a lua în considerare situația provocatoare cu care se confruntă cluburile noastre și liga.

Al vostru cu sinceritate,

Robert Pongracz, vicepreședinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din România“


UPDATE, 17 iunie, ora 12:38 / Justin Ștefan a declarat că LPF l-a reclamat pe Răzvan Burleanu la UEFA, în urma declarațiilor făcute de acesta: „Dacă urmăriți acea declarație o să vedeți că el vorbește de alegeri chiar mai repede de terminarea mandatului. Așa că vă asigur că pregătim o adresa pentru FIFA și UEFA în care discutăm despre ingerințele președintelui FRF.

Îl reclamăm pentru că am văzut în continuare aseară un anti-lider. Cred că e o greșeala fenomenală pe care a făcut-o domnul Burleanu pentru că a transmis un mesaj din care rezultă foarte clar că el nu dorește să colaboreze cu LPF”.

A transmis un mesaj în care incită la revoltă”, a mai spus Justin Ștefan.


Contre dure între Justin Ștefan și Răzvan Burleanu

Justin Ștefan îl acuză pe Răzvan Burleanu pentru deciziile pe care le-a luat pentru ligile inferioare din România: „Să ne uitmă la Liga 2 și Liga 3 ce a făcut, pentru că i-a pus pe butuci.

E ca și cu trântorele și albina, a zis că iese în evidență dacă se axează pe Liga 1, în rest nu s-a prea interesat. De exemplu, play-off-ul din Liga 2 nu mi se poare că respectă toate normele unei competiții sportive, el ciuntind competiția”.

„Eu cred că ar trebui să revenim la un sistem tur-retur, la fel cum se întâmplă și în campionatele mari din Europa. Răzvan Burleanu are un caracter ca ultimele lui declarații, adică o dragoste mică pentru fotbal”, a mai spus Justin Ștefan la postul de televiziune Pro X.

„Trebuie să fim mai atenți la cheltuieli!”

Justin Ștefan a continuat și a atras atenția asupra cheltuielilor și a explicat că nu neapărat participările în cupele europene asigură stabilitatea financiară a cluburilor din Liga 1:

„Este important ca toți conducătorii să fie mai atenți la cheltuieli pentru a rămâne pe o linie de plutire bună. În ceea ce privește cupele europene nu este o regulă să trăiești cu banii de acolo.

Ne amintim, din păcate, cazuri chiar în România cu echipe care au ajuns în Champions League și au falimentat, precum Unirea Urziceni sau Oțelul Galați. UEFA îți dă bani, dar nu te învață cum să-i cheltuiești”.

ADVERTISEMENT