Sport

Justin Ştefan, reacţie în scandalul xenofob de la Farul – Sepsi: „E utopic să educăm oamenii de azi pe mâine“

Fotbalul românesc a fost lovit de două scandaluri cu tentă xenofobă în perioada recentă. Galeriile Farului şi Stelei au avut scandări reprobabile către Csikszereda şi Sepsi.
10.08.2021 | 13:53
Justin Stefan reactie in scandalul xenofob de la Farul  Sepsi E utopic sa educam oamenii de azi pe maine
ADVERTISEMENT

Nici nu a început bine sezonul fotbalistic în România şi au apărut problemele. Pe lângă deja clasicele erori de arbitraj care au influenţat clasamentul şi care ar putea fi rezolvate cu introducerea VAR, avem parte şi de scandaluri xenofobe.

Tonul l-au dat suporterii Stelei, care la meciul de Liga 2 cu Csikszereda Miercurea Ciuc au avut scandări urâte la adresa maghiarilor. A urmat, la scurt timp, partida dintre Farul şi Sepsi, în Liga 1, când „Afară, afară cu ungurii din ţară“ s-a auzit din nou pe arenele din România.

ADVERTISEMENT

De data aceasta, evident, vinovaţi au fost fanii Farului care şi-au atacat adversarii din Covasna, un judeţ cu un procent important de etnici maghiari.

Justin Ştefan: „Să nu cădem în capcana că romanul este xenofob“

În calitate de secretar general al Ligii Profesioniste de Fotbal, for organizator al Ligii 1, Justin Ştefan şi-a exprimat punctul de vedere faţa de evenimentele regretabile de la Constanţa.

ADVERTISEMENT

„E clar că trebuie să așteptăm verdictele Comisiei de Disciplină pentru a înțelege cu exactitate ce s-a întâmplat acolo. Cu siguranță, însă, dacă lucrurile stau așa, trebuie că pe viitor să evităm aceste lucruri.

Nu aș vrea să generalizăm, să cădem în capcană că romanul este xenofob, dar cu siguranță că este nevoie de comunicare între cluburi și asociațiile de suporteri pentru a impieda acest lucru în viitor“, a declarat oficialul la Pro X.

ADVERTISEMENT

Justin Ştefan: „Să îi educăm pe oameni de pe azi pe mâine e o chestiune utopică“

În dialogul cu moderatorul Mihai Mironică, Justin Ştefan a spus că nu este sigur că înăsprirea sancţiunilor în aceste cazuri este o soluţie bună. El crede că educaţia este cea mai importantă, dar aceasta nu se poate face rapid.

„Trebuie să vedem dacă în realitate sancțiunile mai aspre obțin efectul scontat, dar rămân la părerea că e nevoie de comunicare între fani și club. Dar ideea principală este educația. E adevărat că în Marea Britanie poliția ia măsuri aspre, dar este nevoie de civilizație. Dacă ne dorim să îi educăm pe oameni de pe azi pe mâine e o chestiune utopică“, a concluzionat Justin Ştefan.

ADVERTISEMENT

Attila Hadnagy, la limita răbdării: „Nu mai pot și nu mai accept! Ne retragem și gata!“

După incidentele de la Farul – Sepsi, directorul general al covăsnenilor a cerut intervenţia fermă a arbitrilor şi sancţiuni mai aspre. De asemenea, el a ameninţat cu retragerea echipei din campionat.

„Înainte de toate, felicit Farul pentru victorie. Am jucat bine, dar ei au câștigat. Se întâmplă, ăsta-i fotbalul. Însă cu xenofobia nu mai pot! Nu mai accept! Domnilor, a ajuns să ne fie frică să jucăm cu echipele cu galerii puternice. 

Îi felicităm pentru fani, dar să-și susțină echipa, nu să ne dea pe noi afară din țară. Vă deranjăm cu ceva? Ne retragem și gata. Cu ce-am greșit? Să ne zică nouă cineva că a fost tratat urât la Sfântu Gheorghe. Nimeni nu o să spună asta, pentru că la noi lumea nu are grija altora. 

Reprezentăm România! La tragerea la sorți din Europa a scris Sepsi Sf. Gheorghe (ROU). Suntem din România! Sfântu Gheorghe e în România. 

Arbitrii să fie mai atenți și la ce e în tribune. Să oprească meciurile. Orice pas de pe banca noastră e văzut, dar nenorocirile din tribune nu le aude chiar nimeni? Cerem sancțiuni aspre! Așa nu se mai poate. Mereu am tăcut, însă nu mai putem așa“, a tunat Attila Hadnagy, pentru GSP.

ADVERTISEMENT